تعویق آلزایمر با درمان اختلال خواب/ تأثیر آپنه خواب در ایجاد بیماری آلزایمر
محققان کشور طی تحقیقاتی به نتیجه رسیدند که اختلالات تنفسی خواب، بروز اختلالات عصب شناختی را سرعت می بخشد و پیشگیری از آن می تواند بیماریهایی همچون آلزایمر را به تعویق بیاندازد.
بر اساس آخرین طبقه بندی ها تا حدود ۹۰ نوع اختلال خواب وجود دارد، همواره اختلال خواب تبعات مهمی روی سلامتی افراد داشته و دارد، از این رو موضوع پیچیدگیهای خواب باید بیش از پیش در طب پیشگیری مورد توجه قرار گیرد.افراد دچار وقفه تنفسی موقت حین خواب در ابتدا عموماً خروپف میکنند و یا دچار محدودیت در جریانات تنفسی (هیپوپنه) میشوند. هر رویداد وقفه تنفسی با آپنه انسدادی خواب ۱۰ ثانیه یا بیشتر طول میکشد که در پی آن ۳ تا ۴ درصد افت در اشباع اکسیژن در خون رخ میدهد.
در این مطالعات دو جنبه کارکردی مد نظر بود اول اینکه اختلال آپنه و هیپوپنه خواب چه تاثیراتی روی دینامیک الکتریکی، امواج و عملکرد مغز میگذارد و دوم اینکه مهمترین جنبههایی افت کارکرد شناختی در زمینه این اختلال کدامند.
معمولاً افرادی که دچار اختلال خواب هستند با روشی به نام «سی پپ» درمان میشوند، در این پروژه به بررسی تاثیر درمان موثر با سی پپ بر عوامل شناختی و پویایی متغیرهای نقشه الکتریکی مغز پرداخته شده است.
لازم است برای پیشگیری از ابتلای زودرس افراد به دمانس از نوع آلزایمر و توانبخشی عصب شناختی در افراد مبتلا، مشکل اختلال خواب جدی گرفته شود، در افرادی از اختلال خواب رنج میبرند ممکن است زمان بروز اختلالات شناختی تا ۱۰-۱۵ سال تسریع شود.متاسفانه افرادی که دچار آپنه خواب درمان نشده هستند اصولاً دچار لغزشهای مکرر شناختی میشوند و این موضوع موقعی اهمیت حتی بیشتری پیدا میکند که به آمار حوادث شغلی، تصادفات و… نگاه میکنیم که رو به افزایش اند.
سلامت خواب، سلامت مغز است و سلامت مغز در نهایت منجر به سلامت فرد میشود، از آنجایی که اختلال خواب قابل درمان است میتوان با درمان آن، از طیف گستردهای از اختلالات عصب شناختی به ویژه دمانس از نوع آلزایمر پیشگیری کرد.