مفهوم جهان متاورس
مدتها قبل از تغییر نام فیس بوک به متا و معرفی پروژه عجیب و گستردهای به نام متاورس توسط مارک زاکربرگ، مفهوم جهان دیجیتال و واقعیت مجازی در تخیلات بشر جای داشت. این تخیلات گاهی در قالب یک داستان سر از رمانها و فیلمها در میآورد و یا یک گام جلوتر گذاشته و تا حدودی توسط بازیکنان آنلاین سوپر بازیهای کامپیوتری تجربه میشد. به نظر میرسد که تکنولوژی بار دیگر در حال جابهجایی مرزهای محدودیت بشر است. مسلما چند دهه پیش اگر شخصی با خودش حرف میزد یا ادعا می کرد که میتواند کسی را از آن سوی دنیا در یک جعبه کوچک جیبی ظاهر کرده و با او صحبت کند؛ در بهترین حالت مورد تمسخر قرار میگرفت. امروزه تلفنهای هوشمند، ایرپادها، نرم افزارهای ارتباطی و … آنچنان همهگیر شدهاند که داشتنشان برای همگان به امری بدیهی بدل گشته است.
زاکربرگ در توصیف ایده متاورس میگوید: «به شما اینترنتی ارائه خواهد شد که بتوانید وارد آن شوید به جای آنکه فقط از طریق یک مانیتور تماشایش کنید.» در فضای اینترنت ما همیشه در حال تعامل با چیزی هستیم. یک وب سایت، یک بازی یا یک صفحه چت که ما را به دوستانمان متصل میکند. جهان متاورس یک گام جلوتر رفته و کاربر را در بطن ماجرا قرار میدهد. در واقع متاورس دریچه را به روی تجربیات قویتر و واقعیتر میگشاید که با مرور صفحات وب یا تماشای یک ویدیو هرگز به دست نمی آمد.
متاورس
تفاوت متاورس و واقعیت مجازی چیست؟
واقعیت مجازی یا (VR) یک مفهوم مشخص و قابل دسترسی در دنیای امروز است. هدستهای واقعیت مجازی هرچند به هدفی که برایشان تعیین شده بود نرسیدند؛ اما تا حدی بشر را با این مفهوم آشنا کردند. با کمک این هدستها دنیای مجازی که توسط کامپیوترها خلق میشد و قبلا فقط با یک صفحه نمایش امکان دیده شدن داشت؛ حالا به شکل سه بعدی در برابر چشمان ما قرار خواهد گرفت.
با کمک واقعیت مجازی شما فضای اینترنت را از چشم خود تجربه خواهید کرد
واقعیت مجازی در دنیای بازیهای کامپیوتری بسیار محبوب شد اما معنای متاورس بسیار گستردهتر از تولید یک محیط بر پایه VR است. تعاریف ارائه شده از این پروژه هنوز جزییات کامل را در بر نمیگیرد و تا حد زیادی گنگ است. با این حال با توجه به اینکه ظاهرا قسمتهای زیادی از امکانات متاورس با کمک این هدستها قابل دسترسی است؛ احتمالا در آینده نه چندان دور هرکس در کنار گوشی هوشمند خود یک هدست واقعیت مجازی هم خواهد داشت. باید توجه کرد که متاورس با مفهوم واقعیت افزوده یا AR متفاوت است. در AR انعکاس یک نوشته، عکس، هولوگرام یا صدا به دنیای واقعی اضافه میشود. با کمک گوشی، تبلت و عینک هوشمند این دادهها به جهان واقعی وارد شده و به نوعی هر دو دنیا با هم ادغام میشوند. متاورس را میتوان به عنوان یک محیط دیجیتال شبیه سازی شده تعریف کرد که از واقعیت افزوده (AR)، واقعیت مجازی (VR) و بلاک چین همراه با مفاهیمی از رسانههای اجتماعی برای ایجاد یک تعامل غنی با کاربران و تقلید از دنیای واقعی استفاده میکند.
حضور در دنیای متاورس چه نتایجی به همراه خواهد آورد؟
باید قبول کرد که این تکنولوژی چنانچه تمام و کمال به حقیقت بپیوندد؛ نحوه زندگی ما بر روی زمین را تغییر خواهد داد. به عنوان مثال میتوان به پیامدهای زیر اشاره کرد:
- علاوه بر فضاهای دیجیتالی دوبعدی، کاربران اکنون واقعیتی همه جانبه خواهند داشت که گهگاه قادر هستند در آن ساکن شوند
- سازندگان محتوا و طراحان (مخصوصا متخصصان مدل سازی سه بعدی و دنیای واقیت مجازی) باید انتظار فرصتهای شغلی جدید و دوره ای طلایی را داشته باشند
- متاورس مدل جدیدی از اقتصاد را تعریف خواهد کرد که در آن میتوان ثروت را با استفاده از ارزی متمایز اما مرتبط با دنیای واقعی ایجاد، معامله و افزایش داد
- متاورس تکامل فناوریهای جدید را برای اجرای خود ضروری میداند. به عنوان مثال، برای شبیه سازی و حضور در این دنیا به یک “من دیجیتال” یا دوقلوی دیجیتالی خود نیاز دارید
- نگرانیهای تازه در خصوص حفظ حریم شخصی، اطلاعات و دادهها در این دنیای جدید ایجاد خواهد شد. مشکلات جهان ما قطعا به شکلی دیگر در متاورس نمود پیدا خواهند کرد و برای آنها باید راهکاری اندیشید
متاورس
تکنولوژی واقعیت افزوده داده ها را با دنیای واقعی تلفیق میکند
در چنین محیطی همه چیز یکپارچه و هماهنگ خواهد بود. احتمالا سطوح مختلف دسترسی تعریف میشود ولی چنین تکنولوژی باید آنقدر در دسترس و ارزان باشد که بتواند میزبان تمامی افراد جامعه شود در غیر این صورت عملی نخواهد بود. با توجه به شناخت مردم جهان از فیس بوک و شعار معروف آن: «فیس بوک رایگان است و رایگان هم باقی خواهد ماند.» مشخص است زاکربرگ اهمیت ارزان نگه داشتن خدمات را میداند.