معرفی دنیای متاورس
اصطلاح متاورس عبارتی است که این روزها زیاد به گوشمان میخورد. جزییات کامل آن هنوز منتشر نشده اما به شکل کلی از ساختن دنیایی مجازی با همه امکانات و امتیازات یک جهان واقعی سخن میگوید. یک دنیای دیجیتال که در آن شما میتوانید مالک خانه، زمین، عضو کلوپ و باشگاههای مختلف و قادر به انجام تفریحات جذاب و خاص باشید. البته این تنها گوشههایی از امتیازات این پروژه عظیم است. متاورس آنچنان گسترده قدرتمند و عجیب نشان میدهد که شاید بیشتر شباهت به فیلمهای علمی تخیلی داشته باشد تا واقعیت. اما کسانی از تحقق آن سخن میگویند که قبلا هم فناوریهای ویژه و جهان شمول را ارائه دادهاند. مارک زاکربرگ موسس فیسبوک، اعلام کرده تیمی ویژه برای جان بخشیدن به پروژه متاورس تعیین کرده است. همزمان با آن غولهای فناوری جهان مانند گوگل و مایکروسافت و شرکتهایی مانند سونی و سامسونگ حمایت و ورود خود را به پروژه اعلام کردند. زاکربرگ همچنین از تغییر نام فیس بوک به “متا پلت فورمز” یا به اختصار “متا” خبر داد. با توجه به این موارد میتوان نتیجه گرفت ایجاد یک جهان کامل مجازی، موازی با دنیای ما در یک دهه آینده به حقیقت خواهد پیوست.
چگونگی ورود به جهان دیجیتال
اولین بار نیل استفنسون در رمان علمی تخیلی خود در سال ۱۹۹۲ به نام «سقوط برفی» اصطلاح متاورس را ابداع کرد. بعدها نمونههایی از این تفکر را در فیلمهای هالیوودی مانند ماتریکس و دنیای غرب و غیره یا بازیهای کامپیوتری آنلاین امروزی شاهد بودیم. مسئله اینجاست که به نظر میرسد دنیای ما کم کم برای یکسری نیازها و جاه طلبیها کوچک شده است.
با کمک یک آواتار شما میتوانید در دنیای دیجیتال حضور پیدا کنید
تصور کنید که لازم است یک جلسه فوری با شرکای تجاریتان ترتیب دهید که هریک در شهرها و یا حتی کشورهای دیگر حضور دارند. جدای از دردسر تعیین یک تاریخ که برای همه مناسب باشد و در نظر گرفتن محل جلسه و تدارکات پذیرایی و رزرو هتل و بلیط … شما و شرکایتان متحمل اتلاف وقت و هزینه زیادی خواهید شد که البته اجتناب ناپذیر است. حال در این میان نرسیدن یکی از اعضا به بلیطش، ترافیکهای شهری، خستگیهای روزمره و حتی لک شدن پیراهنی که قرار است تا چند دقیقه دیگر با آن وارد جلسه شوید همه و همه فشار روحی و جسمی زیادی به شما و سایرین وارد خواهد کرد. تا زمانی که متاورس وجود نداشت اینها همگی جزیی جدایی ناپذیر از زندگی و کار محسوب میشدند. اما حالا شاید شرایطی مهیا شود که این دغدغهها هم به نوعی وارد کتاب تاریخ شوند. یک زندگی را تصور کنید که در آن هر فرد با توجه به نیاز و موقعیت کاری و اجتماعی، چندین هولوگرام یا آواتار از خود دارد. به این معنی که فرد انعکاسی از خود را در قالب واقعیت افزوده در دنیای واقعی تعریف میکند که کاملا با خود فرد یکی است و حرکات و گفتارش توسط شخص اصلی کنترل میشود. این انعکاس به وسیله هدست یا عینکهای هوشمند قابل مشاهده بوده و تا به امروز نمونههای ابتدایی از آن ارائه شده است. در تعریف آواتار یا شخصیت مجازی هم میتوان گفت همانطور که شما در یک بازی کامپیوتری شخصیت خاص خود را طراحی میکنید؛ برای حضور در این دنیای مجازی هم حداقل به یکی از آنها نیازمندید. شما با آواتاری که صفر تا صد آن به وسیله خودتان انتخاب و طراحی شده امتیازات یک دنیای مجازی را تجربه میکنید. کمتر کسی را میتوان یافت که در دنیای شلوغ ما حداقل یکبار آرزو نکرده که چندین کپی از خود برای رسیدن به کارها و قرارهایش داشته باشد. به نظر میرسد این آرزو در آستانه تحقق یافتن است.
با کمک واقعیت افزوده انجام شغلهای ظریف یا پرخطر تسهیل خواهد شد
متاورس
متاورس کجاست؟
نکته بعدی در تحقق این پروژه مسئله مکان است. با تعریف پلتفرمهای مناسب به شما جهانی عرضه میشود که مانند دنیای واقعی امکان خرید و فروش ملک و زمین و سایر متعلقات در آن وجود دارد. دورنمای متاورس به ما میگوید هرکس قادر است با توجه به بنیه مالی خود قطعاتی از این دنیا را صاحب شود. شما صاحب خانه، دفتر کار، زمین بازی یا حتی باغ کشاورزی خود خواهید بود که تمام جزییاتش صد در صد مطابق با سلیقه شماست. ممکن است حتی تصمیم بگیرید امروز باران داشته باشید یا از گرمای آفتاب لذت ببرید! در مثال جلسه کاری این بار میتوانید از شرکا دعوت کنید که در دفتر کار مجازی شما تشکیل جلسه بدهند. در نتیجه در انتهای یک روز پر مشغله در حالیکه لباسهای راحتی به تن دارید و در خانه خودتان در حال صرف شام هستید؛ آواتارتان را کنترل میکنید که به همراه نسخههای مجازی همکاران در جلسه مذکور شرکت کرده است.
البته هنوز راه درازی تا رسیدن به این نقطه وجود دارد. هولوگرامها در شروع کار هستند و هدستها بیشتر در بازیهای آنلاین جواب دادهاند. از طرفی پلتفرمی با این حجم از امکانات و دادهها هزینه و تکنولوژی عظیمی میطلبد. با این وجود به نظر میرسد انقلاب بعدی تکنولوژی، دنیای متاورس خواهد بود.