PTSD چیست و چه علائمی دارد؟
PTSD یک نوع اختلال روانی است. این اختلال را اضطراب یا استرس پس از سانحه نامیده که پس از یک تجربه ی تلخ و وحشتناک بروز می کند. گرچه کنار آمدن افراد با سوانح تلخ، بسیار دشوار است اما رفته رفته با گذشت زمان حال آن ها رو به بهبودی می رود. اما اگر چنین نشده و فرد با شدت علائم مواجه باشد، قطعا زندگی روزمره ی وی دچار مشکل شده و باید به فکر درمان باشد. علائم این اختلال به شرح زیر است:
- به خاطر آوردن مداوم یک رویداد تلخ: در این مورد فرد حس می کند که رویداد مذکور در زمان حال در حال وقوع است.
- دوری از هر مورد مربوط به ضربه ی عاطفی: در این مورد فرد مبتلا از هر چیزی که به اتفاق تلخ مذکور مربوط است دوری می کند. به همین دلیل به تدریج گوشه گیر شده و افسردگی در وی ایجاد می شود.
- افکار و احساسات منفی: در این افراد احساساتی مانند ترس، احساس گناه، عصبانیت و نا امیدی وجود دارد.
- علائم واکنش گر: افراد مبتلا به این اختلال، پرخاشگر بوده و عدم تمرکز و اختلال خواب را نیز تجربه می کنند. احتمال مصرف مواد مخدر و الکل در آن ها بالا رفته و میل به انجام کارهای خطرناک دارند.
علائمی که گفته شد، همگی در یک فرد بروز نکرده و شدت آن نیز برای افراد مختلف متفاوت است.
آیا PTSD باعث کاهش قدرت حافظه می شود؟
در بخش قبلی به علائم PTSD اشاره کردیم. اما یکی از عوارض این اختلال در افراد کاهش قدرت حافظه است. این اختلال به صورت مستقیم به بخش هیپوکامپ مغز صدمه می زند. سپس حجم آن را کاهش می دهد. تا جایی که مغز افراد مبتلا به این اختلال تا 8 درصد نسبت به حالت عادی کاهش می یابد. این اختلال حتی از تبدیل شدن خاطرات کوتاه مدت به خاطرات بلند مدت جلوگیری می کند. این اختلال نه تنها روی بخش حافظه، بلکه روی بخش تمرکز فرد نیز موثر واقع می شود. لذا اختلالات یادگیری نیز در پی این مشکل ایجاد خواهند شد. در واقع با بروز استرس بعد از سانحه در یک فرد، حتی قدرت پردازش اطلاعات در مغز وی تحت تاثیر قرار می گیرد. با توجه به مواردی که گفته شد، این اختلال روانی باعث افزایش احتمال بروز بیماری آلزایمر در سنین بالا می شود.
PTSD
بعضی تاثیرات استرس پس از سانحه روی جسم و روح افراد
PTSD به صورت مادام العمر در بعضی افراد وجود داشته و آسیب های شدید مغزی را ایجاد می کند. طبق تحقیقات، این اختلال باعث مه مغزی نیز می شود. این استرس همیشگی باعث می شود تا فرد همواره دارای تنش و حس برانگیختگی باشد، لذا این احساس در وی نهادینه شده و ممکن است خشم همیشگی را ایجاد کند. تحریک پذیری و علائمی مانند سرگیجه نیز در چنین افرادی شایع است. پس از این اتفاق و ایجاد این اختلال، تغییرات شخصیتی در فرد ایجاد شده و پیامدهای بدی در موقعیت اجتماعی وی ایجاد می شود. در پی این اختلال بروز بسیاری از بیماری های جسمی نیز محتمل بوده و سبب کاهش امید به زندگی آن ها می شود. این بیماری باعث بروز خستگی مزمن در فرد مبتلا شده و حتی باعث کاهش سطح ویتامین دی خون می شود. همه ی مشکلاتی که گفتیم، با افزایش سن فرد شدیدتر شده و مشکلات بیشتری برای وی ایجاد می کند.
تشخیص PTSD چگونه صورت می گیرد؟
تشخیص صحیح این بیماری با مراجعه ی افراد مشکوک به متخصص و معاینات بالینی صورت می گیرد. این افراد توسط درمانگر مورد پرسش و پاسخ هایی قرار گرفته و سپس با انجام آزمایش های مربوطه، اختلال PTSD در آن ها تایید می شود.
درمان اختلال استرس پس از سانحه چیست؟
برای درمان PTSD استفاده از روش های ترکیبی توصیه می شود. این روش ها ترکیبی از دارو درمانی و روان درمانی می باشند. لذا باید تحت نظر یک پزشک متخصص داروها تعیین شده و سپس بخش روان درمانی نیز آغاز شود. برای آن که درمان مسیر بهتری را طی کند بهتر است تا نزدیکان و اطرافیان فرد مبتلا نیز به آموزش های درمانگر توجه کرده و شیوه ی صحیح برخورد با بیمار را بیاموزند. این بیماری باید تشخیص داده شده و درمان شود. در غیر این صورت عواقب بسیار بدی در انتظار بیمار خواهد بود.
امتیاز شما به این صفحه