اضطراب چیست ؟
زندگی روزمره امروزی با توجه به مشکلاتی که در جامعه وجود دارد. بسیاری از انسان ها را تحت تاثیر قرار داده و موجب شده تا بیشتر مردم دچار اضطراب و استرس برای گذران زندگی و حتی آینده شوند.
این موضوع یک نوع اختلال است. که در نتیجه اتفاقات ناگهانی روزمره ؛ فشارها و تنش ها ؛ شرایطی که قرار است در آینده به وجود بیاید ؛ ایجاد میشود .
بسیاری از انسان ها هنگامی که باید تصمیم مهمی در زندگی بگیرند مثلا قرار است امتحان بدهند. و هنگام مواجهه با بسیاری از اتفاقات طبیعی زندگی که کمی حساس است. دچار تنش های عصبی شده وبه اصطلاح مضطرب می شوند. و اغلب موجب بروز اتفاقاتی مانند ترس و دلهره و نگرانی بیش از حد و دل آشوبی و بی قراری در فرد می شود .
داشتن اضطراب تا حدی در زندگی طبیعی است و اگر زندگی انسان را مختل نکند گاهی اوقات کمک کننده هم است. اما زمانی که این حس غیرمنطقی وغیرقابل کنترل باشد و باعث وحشت وترس در افراد شود ممکن است نگران کننده باشد. و باید برای درمان از هر روشی که فکر می کنند مفید است اقدام کنند.
علت اضطراب چیست ؟
همانطور که اشاره کردیم اضطراب یک حس ناخوشایند ودل آشوبی است. که بیشتر اوقات دلیل و منطق خاصی ندارد اما زندگی فرد را تحت الشعاع قرار داده و باعث بروز مشکلات جسمانی در فرد می شود. و ممکن است در فرد احساس عدم تعادل و درماندگی ایجاد کند .
ثابت شده بیشتر افرادی که دچار اختلال اضطراب هستند. از اعتماد به نفس و عزت نفس پایین تری بر خوردار هستند. زیرا این حس در ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس بسیار موثر است .
در واقع این موضوع دلایل و علت های متفاوت و پیچیده ای دارد و گاهی ممکن است در زندگی فرد هنگام مواجهه با موقعیت های استرس زا همیشگی و یا تکرار موقعیت هایی که قبلا فرد را دچار استرس و آسیب های جسمانی و روحی و عاطفی می کرد ؛ اتفاق بیفتد و گاهی اوقات ممکن است بر اساس یک موقعیت جدید نیز این حس به سراغ افراد بیاید .
در هر صورت این موضوع در مراحل و شدت اولیه ؛ طبیعی و می تواند کمک کننده باشد اما اگر به صورت مداوم اتفاق بیفتد و فرد را دچار مشکلات جسمی روحی کند؛ برای درمان اضطراب باید سریعا اقدام شود .
تحقیقات نشان داده میزان ترشح برخی غدد درون ریز در خون در افراد مضطرب طبیعی است و با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته میزان ترشح بعضی هورمون ها که باعث بروز مشکلات جسمی روحی در فرد می شود بر اضطراب فرد نیز موثر هستند .مثلا مشکلاتی مثل دیابت ؛ کم کاری یا پرکاری تیروئید هورمون اپی نفرین و… در ایجاد اضطراب فرد نقش دارند.
تفاوت اضطراب طبیعی و مرضی
در واقع اضطراب طبیعی یک حالت عصبی قبل از رویدادهای مهم زندگی است که می تواند برای بقا ضروری باشد و در بیشتر مواقع مثلا تصادف با یک ماشین و … به صورت غیر ارادی اتفاق می افتد.
اما اضطراب مرضی می تواند بدون ارتباط با عوامل استرس زا در فرد ایجاد شود و باعث افزایش فشارخون ؛ سردردهای ناگهانی ؛ تپش قلب شدید ؛ حالت تهوع و… شود که این واکنش باعث تبدیل حس اضطراب به اختلال این موضوع می شود و زمانی که حس اضطراب عملکرد روزانه فرد را تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات جسمانی ایجاد کند تبدیل به اختلال این موضوع می شود و درمان اضطراب در این مرحله بسیار جدی و مهم است.
علائم اختلال اضطراب :
- ترس و احساس هراس ناگهانی
- بی خوابی های مداوم و اختلال در خواب و کابوس های شبانه
- جیغ زدن در خواب
- خشکی دهان
- تپش قلب مداوم بدون دلیل بیرونی
- احساس ضعف وناتوانی و کاهش عزت نفس
- سوزش انگشتان پا و دست و بی حالی
- سردی دست و پا عرق کردن
- افزایش تحریک پذیری
- نداشتن تمرکز
- بی حوصلگی و خستگی های زیاد
- یاد آوری اتفاقات تلخ گذشته
البته هر کدام از این علائم ممکن است در زندگی هر فرد به وجود بیاید و طبیعی باشد اما افرادی که دچار اضطراب مرضی می شوند این اتفاقات را به صورت پایداری تجربه می کنند و باید درمان اضطراب را جدی بگیرند .
در این مقاله به موضوع اضطراب پرداختیم و عوامل اولیه و عمومی آن را شرح دادیم .در مقالات بعدی به انواع بیشتر اختلال اضطراب و روش های درمان آن نیز خواهیم پرداخت .
امتیاز شما به این صفحه