اضطراب چگونه در بدن ایجاد می شود؟
یکی از واکنش های طبیعی بدن در برابر فشارهای عصبی و روانی، بروز اضطراب در بدن است. زندگی تمام مردم در جهان دستخوش فشارهای بسیاری است. برخی می توانند در برابر این فشارها مقاومت کنند و به راحتی از پس مبارزه با آنها برآیند. اما برخی دیگر توانایی مبارزه با این نوع فشارهای عصبی را نداشته و دچار بیماری ها و واکنش های مختلف در بدن می شوند.
اگر دقت نموده باشید معمولا بیشتر افرادی که در زندگی درگیر اضطراب می شوند، افرادی هستند که یا دارای مشکلات شغلی هستند، یا درگیر امتحانی در آینده هستند که بر روی تصمیمات مهم آنها تاثیرگذار است. از این رو این دسته از افراد از نظر عصبی کنترل خود را از دست داده و مضطرب می شوند. این حالت استرس را در بدن آنها به وجود می آورد.
البته در برخی موارد دیگر نیز ممکن است ریشه بروز اضطراب به ترس و نگرانی بیش از حد بازگردد. در چنین حالتی مضطرب شدن غیر قابل کنترل و غیر منطقی است. حتی ممکن است در زندگی روزمره شخص نیز اختلال ایجاد کند و به نوعی بیماری روحی و روانی تبدیل شود. در چنین موقعیتی شخص باید به پزشک مراجعه نموده و اختلالات عصبی و استرس خود را درمان کند. در غیر این صورت با مشکلات بسیار دیگری نیز مواجه خواهد شد.
ریشه و دلیل اصلی بروز اضطراب
به طور کلی هنوز هیچ دلیل اصلی برای بروز استرس در بدن مشخص نشده است. اما آنگونه که مشخص است، این بیماری و مشکل در اثر بروز انواع بیماری های ذهنی، ضعف شخصی، عیب شخصیتی یا تربیت نادرست و … بیشتر دیده می شود. البته آنگونه که دانشمندان بررسی نموده اند، بیشتر این اختلالات در بدن متاثر از مجموعه ای از این عوامل است.
استرس ها و اضطراب های شدید و طولانی مدت می توانند به سلول های اعصاب مغز آسیب برسانند. در اصل بروز چنین مشکلی می تواند مدار انتقال دهنده اطلاعات از یک ناحیه از مغز را به ناحیه دیگر دچار اختلال نموده و منجر به تغییر ساختاری در قسمت های دیگر مغز شود. البته آنگونه که مطالعات نشان داده است، در برخی افراد بروز چنین مشکلاتی می تواند زمینه ژنتیکی و ارثی نیز داشته باشد.
افرادی که در خانواده سابقه اختلال اضطرابی دارند، نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض بروز استرس قرار می گیرند. پس باید بگوییم مشکل اضطراب همچون بیماری های سرطان، بیماری های قلبی و عروقی و … می توانند از طریق DNA به دیگران منتقل شوند. البته تاکنون این مسئله اثبات نشده است، اما به نظر می رسد زمانی که چند ژن در بدن با یکدیگر تعامل ایجاد می کنند، استرس و مشکلاتی از این قبیل را در بدن به وجود می آورند.
اضطراب
مهمترین نشانه های افراد مضطرب
همانطور که بیان نمودیم، افرادی که مضطرب می شوند بیشتر به دلیل مشکلات روانی و درونی است. از این رو اضطراب را باید نوعی بیماری درونی و روانی به شمار آوریم که علائم و نشانه های آن بر روی جسم بروز می کند. از جمله مهمترین علائمی که می توانیم برای بروز مشکل استرس بیان کنیم، عبارتند از:
- بی قراری و آشفتگی
- مشکلات خواب
- احساس بی حسی و سوزش در دست و پا
- احساس بی قراری، وحشت و ترس
- خشک شدن دهان
- سرد شدن یا عرق کردن دست ها و پاها
- بروز سرگیجه
- افزایش تپش قلب
- کوتاه شدن عمق تنفس
- گرفتگی در عضلات بدن
- بروز حالت تهوع
- و …
در صورتی که شخص هر یک از این علائم را در حالات خود مشاهده نمود، پیش از آنکه بخواهد به صورت خود درمانی اقدام به برطرف کردن آن نماید، لازم است توسط پزشک متخصص معاینه شود. زیرا ممکن است در برخی موارد بروز مشکل اضطراب ناشی از بیماری های دیگری باشد که با درمان آن بیماری، این مسئله نیز خود به خود رفع شود. البته پزشک نیز برای آنکه بتواند بروز مشکل استرس را در فرد تشخیص دهد، باید به عواملی که در زندگی روزمره او رخ می دهد توجه نماید.
از سوی دیگر نیز توجه به رفتار و حالات بیمار می تواند در روند تشخیص اضطراب توسط پزشک موثر باشد. در صورتی که پزشک نتواند هیچ دلیل دیگری برای بروز چنین مشکلی پیدا کند، بیمار را به روانشناس یا روانپزشک ارجاع می دهد تا بتواند این مشکل روحی و روانی بیمار را درمان کند. پس به طور کلی اگر شخصی هر یک از علائم استرس را در بدن خود مشاهده نمود، بهتر است به پزشک مراجعه نماید و از درمان خودسرانه خودداری کند. در غیر این صورت ممکن است مشکلات دیگری در بدن شخص بروز نماید.
درمان افسردگی و اضطراب با جدیدترین متد روز دنیا همچون دستگاه آر تی ام اس در کلینیک اعصاب و روان راه احیا انجام می شود .