logo (1)

افسردگی نوجوانان

  • چرا باید افسردگی در نوجوانی را جدی‌تر بگیریم

    نوجوان مبتلابه افسردگی ممکن است برخی علائم زیر را داشته باشد:- روحیه غمناک یا افسرده- احساس بی‌فایده بودن و ناامیدی- از دست دادن علاقه به چیزهایی که قبلاً از آن لذت می‌برد- انزوا و گوشه‌گیری از دوستان و خانواده- گریستن- ناتوانی در خواب یا زیاد خوابیدن- از دست دادن اشتها یا افزایش اشتها- دردهایی که از بین نمی‌روند حتی با معالجه- تحریک‌پذیری- خستگی با وجود خواب کافی- عدم توانایی تمرکز- افکار خودکشی، صحبت از خودکشی یا اقدام به خودکشی- افت تحصیلی

    علل افسردگی در نوجوانان: 1. افسردگی می تواند ارثی باشد و در نوجوانانی که یکی از والدین و نزدیکانشان افسرده باشد شایع‌تر است.2. متأسفانه افسردگی در نوجوانانی که در شرایط سخت اجتماعی مجبور به زندگی هستند بیشتر دیده می‌شود مانند زندگی در خانواده فقیر یا خانواده‌ای که در آن یکی از والدین مشکل اعتیاد داشته باشند و …

    . حوادث آسیب‌زا مانند از دست دادن یکی از دوستان یا والدین، طلاق یا ازدواج مجدد والدین، سوءاستفاده جسمی یا عاطفی هر رویدادی که باعث پریشانی می‌شود یا حتی تغییر در سبک زندگی می‌توانند از عوامل ابتلا به افسردگی در نوجوانان باشد.4. مشکلات جسمی مانند کم‌کاری تیروئید، سندرم قبل از قاعدگی و تغییر در تعادل هورمون‌های بدن، بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت، آسم، ایدز و …

    5. عوارض جانبی برخی از داروها نیز می‌تواند باعث افسردگی شود.6. داشتن موضوعاتی که بر عزت‌نفس تأثیر منفی می‌گذارد مانند چاقی، لاغری، کوتاهی یا بلندی قد و …7. داشتن سایر شرایط بهداشت روان مانند اختلال دوقطبی، اختلال اضطراب، اختلال شخصیت، بی‌اشتهایی یا بولیمیا،ناتوانی در یادگیری یا نقص توجه / بیش فعالی (ADHD)8. داشتن خصوصیات شخصیتی خاص، مانند اعتمادبه‌نفس پایین یا وابستگی بیش‌ازحد، خود انتقادی یا بدبینی، مصرف الکل، نیکوتین یا مواد مخدر دیگر

    اگر نوجوان شما بیش از چند هفته از نظر روحی، رفتاری یا شخصیتی تغییرات چشمگیری داشت، زمان خوبی است که به دنبال یک روانشناس باشید تا علت این تغییرات را مشخص کند. هر تغییر طولانی‌مدت در عملکرد نوجوان نشان‌دهنده یک مشکل جدی است که باید شناسایی و مرتفع شود. همیشه باید احتمال افسردگی در نوجوان جدی گرفته شود تا منجر به وخامت حال و خودکشی در وی نگردد.

    دوره‌ی نوجوانی دوران بسیار سختی است. افسردگی در نوجوانان خیلی بیشتر از آنچه تصور می‌کنید به آنها صدمه می‌زند. درواقع آمار تقریبی نشان می‌دهد که از هر پنج نوجوان، یکی از آنها در مقطعی از نوجوانی دچار افسردگی می‌شود.

    افسردگی کاملا قابل‌درمان است. ولی متأسفانه بسیاری از نوجوانان کمکی دریافت نمی‌کنند.

    در دوره‌ی نوجوانی، بدخلقی‌ها و عصبانیت‌های گهگاه، کاملا طبیعی هستند. ولی افسردگی چیزی کاملا متفاوت است. تأثیرات منفی افسردگی در نوجوانان بسیار فراتر از غم‌وغصه است.

    افسردگی می‌تواند شخصیت فرد را در دوران نوجوانی کاملا نابود کند. این بیماری باعث می‌شود تا فرد حس ناراحتی، ناامیدی و عصبانیت وحشتناکی را تجربه کند.

    خیلی از رفتارهای خروشان و ناسالم نوجوانان و بی‌ادبی آنها می‌تواند نشان‌دهنده‌ی افسردگی باشد. نوجوانان ممکن است این رفتارهای ناسالم را نشان دهند تا درد پنهانی خود را تحمل کنند.

    ۱. مشکلاتی در مدرسه

     افسردگی در نوجوانان - مشکلاتی در مدرسه

    افسردگی باعث می‌شود که فرد انرژی نداشته باشد و نتواند تمرکز کند. این مسئله در مدرسه به غیبت زیاد، نمره‌های پایین و کلافه شدن از تکالیف منجر می‌شود. این مشکل به‌خصوص وقتی قابل‌توجه‌ است که نوجوان قبلا دانش‌آموز خیلی خوبی بوده باشد.

    ۲. فرار کردن

    بسیاری از نوجوانان افسرده از خانه فرار می‌کنند یا قصد فرار دارند. این کار معمولا برای جلب توجه انجام می‌شود.

    ۳. استفاده از مواد مخدر یا الکل

    نوجوانان افسرده ممکن است از مواد مخدر و الکل برای خوددرمانی استفاده کنند. متأسفانه مواد مخدر اوضاع را خراب‌تر می‌کند.

    ۴. اعتماد‌به‌نفس پایین

    افسردگی می‌تواند در نوجوان باعث احساس زشت‌بودن، خجالت زدگی، شکست‌خوردگی و بی‌ارزش بودن شود.

    ۵. اعتیاد به تلفن‌ هوشمند

     افسردگی در نوجوانان - اعتیاد به گوشی

    ممکن است که نوجوانان از اینترنت به عنوان راهی برای فرار از مشکلات استفاده کنند. ولی استفاده‌ی بیش‌ازحد از تلفن‌ هوشمند و اینترنت، فقط تنهایی آنها را بدتر می‌کند و افسردگی در نوجوانان را تشدید می‌نماید.

    ۶. بی‌احتیاطی

    نوجوانان افسرده ممکن است کارهای خطرناکی انجام دهند. ازجمله رانندگی بی‌احتیاط، زیاده‌روی در نوشیدن الکل و بی‌بندوباری.

    ۷. خشونت

    گاهی اوقات پسران قربانی خشونت قلدرهای مدرسه می‌شوند. این مسئله باعث افسردگی در نوجوانان می‌گردد. به‌ همین خاطر ممکن است که آنها به خشونت و پرخاشگری پناه ببرند.

    افسردگی در نوجوانان ممکن است به مشکلات روحی دیگری هم منجر شود. این مشکلات اختلالاتی در غذا خوردن و خودآزاری را شامل می‌شوند.

    افسردگی می‌تواند درد زیادی را برای فرزند نوجوان شما ایجاد کند. این مسئله حتی ممکن است زندگی تمام اعضای خانواده را مختل کند.

    کارهای زیادی هستند که می‌توانید برای کمک به فرزند خود انجام دهید. اولین قدم این است که بدانید افسردگی در نوجوانان چه علایمی دارد. باید بدانید که اگر علایم هشداردهنده را دیدید، چه اقداماتی انجام دهید.

    علایم و نشانه‌های افسردگی در نوجوانان کدام‌ها هستند؟

    بزرگسالانی که به افسردگی مبتلا هستند، می‌توانند به‌تنهایی درخواست کمک کنند. ولی نوجوانان به والدین، معلمان یا سایر بزرگسالان وابسته هستند. اطرافیان نوجوان افسرده باید درد او را تشخیص دهند و به او کمک کنند.

    این کار همیشه آسان نیست. نوجوانان افسرده همیشه غمگین به نظر نمی‌‌رسند. درعوض کلافگی، عصبانیت و پریشانی مشخص‌ترین علائم افسردگی در نوجوانان هستند. سایر علایم و نشانه‌های افسردگی در نوجوانان عبارت‌اند از:

    • ناراحتی یا ناامیدی
    • پریشانی، عصبانیت یا پرخاشگری
    • گریه‌ی مداوم
    • دوری کردن از دوستان و خانواده
    • بی‌علاقگی به فعالیت‌ها
    • عملکرد ضعیف در مدرسه
    • تغییراتی در عادت‌های خورد و خوراک
    • بی‌قراری و بی حوصلگی
    • احساس گناه و بی‌ارزش بودن
    • بی‌شوقی و نداشتن انگیزه
    • خستگی و کمبود انرژی
    • عدم تمرکز
    • درد بی‌دلیل
    • فکر کردن درمورد مرگ و خودکشی

    حتما بخوانید: چگونه از خودکشی دیگران جلوگیری کنیم


    مقایسه‌ی افسردگی در نوجوانان و بزرگسالان

     افسردگی در نوجوانان - افسردگی در بزرگسالان

    افسردگی در نوجوانان تفاوت‌های زیادی با افسردگی در بزرگسالان دارد. علایم زیر در نوجوانان افسرده معمول‌تر از بزرگسالان افسرده است.

    ۱. پرخاشگری یا عصبانیت

    همانطور که قبلا اشاره شد، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های افسردگی در نوجوانان بیشتر پرخاشگری است تا غم. نوجوان افسرده ممکن است بدخلق و کینه‌‌جو باشد. او ممکن است خیلی زود کلافه شود،‌ یا پرخاشگری کند.

    ۲. درد‌های بی‌دلیل

    نوجوانان افسرده ممکن است دائم از سردرد یا دل‌درد شکایت کنند. اگر پزشک نتواند با معاینه‌ای کامل دلیل علمی این درد‌ها را پیدا کند، نوجوان احتمالا به افسردگی مبتلاست.

    ۳. حساسیت شدید به انتقاد

    نوجوانان افسرده همیشه احساس بی‌ارزشی دارند. این باعث می‌شود انتقاد، طرد شدن و شکست برای آنها سخت‌تر از همیشه باشد. تحمل این موضوع به‌ویژه برای نوجوانان «جاه‌طلب» سخت‌تر است.

    ۴. جدا شدن از برخی افراد، نه همه‌ی آنها

    هنگامی که بزرگسالان دچار افسردگی می‌شوند، خودشان را از همه جدا می‌کنند. اما نوجوانان معمولا چند تن از دوستان‌شان را نگه می‌دارند.

    با این حال نوجوانان افسرده ارتباطات اجتماعی کمتری دارند. آنها از والدین خود جدا می‌شوند یا کم‌کم با افراد جدیدی دوست می‌شوند.

    تفاوت بین افسردگی و مسائل مربوط به دوران رشد

     افسردگی در نوجوانان - علائم خطر خودکشی در نوجوانان

    آیا مطمئن نیستید که نوجوان شما افسرده است یا یک «نوجوان معمولی» است؟ ببینید این علایم چه مدت ادامه پیدا کرده‌اند؟ تا چه حد شدید هستند؟ یا اینکه نوجوان شما چقدر با چند سال قبل خود متفاوت است؟

    هورمون‌ها و استرس می‌توانند دلیلی برای آشفتگی گهگاه نوجوانان باشند. ولی این آشفتگی نباید به بدبختی، بی‌حوصلگی یا زودرنجی دائمی منجر شود.

    علایم هشداردهنده‌ی خودکشی در نوجوانان افسرده

    معمولا نوجوانانی که شدیدا به افسردگی مبتلا هستند، به‌خصوص آن دسته از نوجوانانی که از مواد مخدر و مشروبات الکلی استفاده می‌کنند، بیشتر درمورد خودکشی فکر و صحبت می‌کنند و حتی به این افکار جامه‌‌ی عمل می‌پوشانند که تعداد بسیاری از این تلاش‌ها برای خودکشی به‌طرز هشداردهنده‌ای موفق هستند.

    بنابراین باید افکار و رفتار حاکی از خطر افسردگی را بسیار جدی بگیرید. این‌ رفتارها و افکار ممکن است تلاش‌های نوجوان شما برای دریافت کمک باشند.

    • حرف زدن یا شوخی کردن درمورد خودکشی
    • گفتن چیزهایی مانند «ترجیح می‌دهم بمیرم»، «کاش می‌توانستم برای همیشه ناپدید شوم» یا «هیچ‌طور نمی‌توانم خلاص شوم».
    • گفتن جمله‌ای مثبت درمورد مرگ یا گفتن چیزهایی رمانتیک درمورد مُردن. مثلا: «اگر بمیرم مَردُم بیشتر مرا دوست خواهند داشت».
    • نوشتن داستان و شعرهایی درمورد مرگ، مردن یا خودکشی
    • درگیر شدن در رفتارهای خطرناک یا اتفاقات بسیاری که منجر به آسیب‌ دیدن آنها شود.
    • بخشیدن اشیائی که برای آنها ارزشمند است.
    • خداحافظی کردن با خانواده و دوستان به‌صورتی که آخرین بار است آنها را می‌بینند.
    • جستجو برای سلاح، قرص یا روش‌های دیگری برای خودکشی.

    اگر شک دارید که نوجوانی قصد خودکشی دارد، فورا کاری کنید. مراکزی هستند که می‌توانند به نوجوانان کمک کنند. شماره‌ی تلفن این مراکز را می‌توانید از اینترنت پیدا کنید.

    چطور می‌توانید به یک نوجوان افسرده کمک کنید

    درصورت درمان نشدن افسردگی، اثرات مخرب آن می‌توانند بسیار وحشتناک باشند. بنابراین تا برطرف شدن خودبه‌خود علایم نگران‌کننده، صبر نکنید. اگر فکر می‌کنید که نوجوان شما افسرده است، نگرانی‌ خود را مهربانانه با او در میان بگذارید.

    حتی اگر مطمئن نیستید که مشکل نوجوان شما افسردگی است، به رفتارها و احساسات مشکل‌زای او توجه نشان دهید.

    با او صحبت کنید. به او بگویید که کدام علایم افسردگی را در او دیده‌اید که تا این حد نگران شده‌اید. از فرزند خود بخواهید تا به شما بگوید که چه حسی دارد. آماده باشید و عمیق و باعلاقه به او گوش دهید.

    سؤالات زیادی از او نپرسید، چرا که بسیاری از نوجوانان دوست ندارند تا اطراف‌شان شلوغ شود یا کسی برای آنها دل‌ بسوزاند. ولی به او بفهمانید که آماده هستید تا برای حمایت از او هر کاری انجام ده

    امتیاز شما به این صفحه

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    منو
    بستن

    سبد خرید

    بستن

    بستن

    دسته بندی ها

    فرم جستجو

    Call Now Button