اضطراب
در مقاله قبل به تعریف اضطراب پرداختیم وبیان کردیم اضطراب یک نوع اختلال است که باعث عدم تمرکز افراد در زندگی شده و حالت شدیدتر آن علائمی مانند ؛ تپش قلب شدید ؛ تنگی نفس ؛ سردرد ؛ درد قفسه سینه ؛ کابوس های شبانه ؛ عرق کردن و سرد شدن دست ها و پاها ؛ احساس سرگیجه ؛ اسهال ؛ سستی ؛ بی اشتهایی ؛ فقدان آرامش ؛ گرفتگی گلو ؛ بی خوابی ؛ لرزش و … را در پی دارد و درمان اضطراب و مراجعه به مشاور و روانشناس می تواند برای این افراد مفید باشد .
اما در کل اگر اضطراب به میزان نرمال در زندگی افراد وجود داشته باشد می تواند کمک کننده باشد . مثلا تصمیم برای ازدواج ؛ آمادگی برای دادن یک امتحان مهم ؛ شروع یک کار جدید و… اگر با یک اضطراب طبیعی همراه باشد بسیار خوب و مفید است .
در این مقاله قصد داریم انواع اضطراب را مفصلا شرح دهیم .
۱)اختلال اضطراب فراگیر
این نوع اختلال گسترده ترین و شایع ترین نوع اضطراب است که در سرتاسر جهان بین مردم وجود دارد.
(GAD) یا اختلال اضطراب فراگیر یک نوع تنش جسمی /روانی است که معمولا بین افراد بدون هیچ گونه عامل بیرونی یا دلیل اتفاق می افتد. در واقع یک نوع نگرانی بی دلیل است.
در این نوع اختلال شما احساس می کنید همواره نگران و خسته و دارای دلشوره و تحریک پذیر هستید به طوری که زندگی شما مختل می شود .
در این نوع اضطراب شما همواره افکار استرس زا به ذهنتان خطور کرده و نمی توانید روی وظایف و کارهای روزمره خود تمرکز کنید و کل روز دارای حس افسردگی و خستگی زیاد و انرژی پایین هستید .پس اگر این حس در شما تشدید شد برای درمان اضطراب خود اقدام کنید تا دچار مشکلات بیشتری نشوید.
۲)اختلال هراس
این نوع اختلال با اضطراب فراگیر تفاوت دارد و با دلیل اتفاق می افتد .
اختلال هراس یک نوع ترس احتمالی در مقابل اتفاقاتی که قرار است در آینده رخ دهد ایجاد می شود مثلا ترس از دست دادن شغل و یا ترس از زلزله و بلایای طبیعی و ترس از حیوانی که در جنگل به شما حمله کرده و…
در واقع این نوع اختلال به دو قسمت تقسیم می شود :
الف )حملات هراس
ب) ترس از حملات هراس در آینده
در واقع حملات هراس واکنش های روانی و جسمی هستند که در فرد به وجود می آید و ممکن است تشدید شود
احساساتی مانند مشکلات معده و مشکلات گوارشی ؛ احساس درد قفسه سینه ؛ ضعف در بدن و بی حسی شدید ؛ تب ولرز وتعریق شدید ؛ وتنگی نفس می تواند در نتیجه این اختلال رخ دهد.
در نتیجه کسانی که دچار اختلال هراس می شوند و این حس در آن ها ادامه دار می شود برای درمان اضطراب خود به پزشک متخصص مراجعه می کنند .
۳)فوبیای اجتماعی
ابن نوع اختلال نیز بین عموم وجود دارد . ممکن است زمانی که وارد جمعی می شوید و مخصوصا آن جمع غریبه باشد دچار دستپاچگی و کم رویی شوید و این کاملا طبیعی است. اما اگراین موضوع در زندگی شما به یک فوبیا تبدیل شود آن وقت است که باید نگران باشید .
وضعیتی که یک نوع خجالت زدگی و کم رویی هنگام حضور در جمع در شما ایجاد می شود و یا هنگام گفت و گو با افرادی که از نظر شما مهم هستند مانند استاددانشگاه و پزشک و… دچار ترس و حس کمرویی و … شوید ؛ به فوبیای اجتماعی معروف است.
این افراد اگر احساس خود را کنترل نکنند وشدیدتر شود به سختی می توانند در جمعی حاضر شوند و به شدت استرس حضور در جمع را می گیرند و اغلب این حس برای آن ها بسیار نگرن کننده است .
این زمانی که در جمع با هزاران استرس وارد می شوند ترس این را دارند که توسط بقیه مورد تمسخر قرار بگیرند و یا نادیده گرفته شوند و به شکل بسیار نامعقولی نگران هستند که کار شرم آوری از آنها سر بزند.
.
فوبیای اجتماعی مشکلاتی را برای افرادی که دچار این اختلال هستند به وجود می آورد ؛ برای مثال این افراد حتی هنگامی که در جمع حضور ندارند ؛ با فکر کردن و قرار دادن خودشان در آن موقعیت حس ترس و نگرانی زیادی را تجربه می کنند و یا هنگام سخنرانی ها ترس شدید دارند و فراتر از آنچه که طبیعی است دچار استرس می شوند و به شدت دچار وسواس فکری هستند در مورد اینکه دیگران راجع به او چه می گویند ؟ و ازاین می ترسند که تحت قضاوت افراد غریبه قرار بگیرند و یا زمانی که در موقعیتی قرار می گیرند که قبلا آن را تجربه نکرده بودند به شدت دچار حس ترس و نا امیدی می شوند. درمان اضطراب و مراجعه به یک مشاور خوب می تواند در کم شدن این نوع فوبیا در افراد بسیار تاثیر گذارباشد .