تشویق کودکان و تقویت یک رفتار مناسب با استفاده از یک سیستم پاداش دهی به عنوان یک روش تربیتی استفاده میشود. در واقع پاداش دهی یک نوع تقویت مثبت است. بسیاری از کودکان با وجود برآورده شدن نیازهایشان رفتار مناسبی ندارند. والدین این کودکان در مقابل رفتارهای ناخوشایند آنها احساس ناتوانی میکنند. رفتارهای نامناسب مانند پرخاشگری کودک، بددهنی، گریه و بهانه گیری در هر کودکی میتواند علتهای مختلفی داشته باشد. اما یکی از اصلیترین علل آن برآورده کردن خواستههای کودک تحت هر شرایط و لوس کردن کودک است. اتخاذ یک سیستم پاداش دهی منسجم توسط والدین رفتارهای صحیح را به کودک آموزش خواهد داد. اما این سیستم پاداشدهی باید با آگاهی لازم و رعایت نکات تربیتی توسط والدین صورت بگیرد.
در واقع پاداش و تشویق، عامل یا محرکی برای تقویت یک رفتار در فرد هستند. یکی از راههای تربیت کودک، آموزش و اصلاح رفتارهای او، سیستم پاداش دهی است؛ این امر توسط متخصصان نیز تأیید شدهاست. با روشهای متفاوتی میتوان کودکان را تشویق به تکرار رفتار مطلوب کرد. تشویق و پاداش دهی به کودکان تأثیرات بسیاری در تقویت رفتار مطلوب و افزایش اعتماد به نفس آنها دارد.
اغلب والدین دادن پاداش را مساوی با خریدن یک چیز میدانند. در حالی که تشویق کودک تنها با این روش ممکن است اثر معکوس داشته و آن را به یک باج دهی تبدیل کند. در صورتی که تشویق کودکان و پاداش دهی به رفتارهای آنها با روش صحیح و اصولی صورت نگیرد، میتواند به اندازه تنبیه بدنی آثار و پیامدهای سوءی را به دنبال داشتهباشد.