باکتریهای روده به سروتونین چشمک میزنند!
سروتونین و داروهای موثر بر آن از جمله داروهای ضدافسردگی میتوانند تاثیر شگرفی بر باکتریهای روده بگذارند.
قریب به نود درصد سروتونین بدن توسط روده ساخته میشود و این ماده بر ایمنی روده تاثیر بسزایی میگذارد. مطالعهای که توسط دکتر Hsiao انجام گرفته حاکی از آن است که باکتریهای رودهای خاصی میتوانند سروتونین را شناسایی کرده و سبب انتقال آن به سلولهای باکتریایی شوند.
دکتر Hsiao و همکارانش گزارش دادند که مخلوطی از باکتریهای خاصی، عمدتا متشکل از توریسیباکتر سانگوئینیس و کلستریدیوم، میتوانند مولکولهایی بسازند که به سلولهای رودهای پیام داده و افزایش تولید سروتونین را القا میکنند.
پس از مطالعه بر روی جمعیتهای باکتریایی بدن موش دانشمندان دریافتند که در حضور سروتونین تعداد باکتریهای توریسیباکتر و کلستریدیوم به طور قابل توجهی زیاد میشود. این امر حاکی از آن است که احتمالا این باکتریها مولکولهای خاصی برای شناسایی سروتونین دارند.
تیم تحقیقاتی حاضر آزمایشی طراحی کرد تا بفهمد باکتری توریسیباکتر به ترتیب در معرض سروتونین و فلوکستین چگونه در روده بقا مییابد. نتیجه به این شکل بود که در حضور سروتونین باکتری به میزان بالاتری رشد پیدا کرد، درحالی که پس از مواجهه با فلوکستین رشد اندکی مشاهده گردید.
نهایتاً نتیجه گرفته شد که باکتریهای خاصی سطوح سروتونین را در روده افزایش میدهند و مطالعاتی مشابه همچنین نشان دادند که سلولهای خاصی می توانند به سروتونین و سایر داروهای تاثیر گذار بر آن از جمله ضدافسردگیها واکنش نشان دهند. این قضیه شکل منحصر به فردی از ارتباطات میان باکتری و سلولهای درون بدن ماست؛ سلولهایی که سابقا تحت عنوان انتقالدهندههای عصبی نامگذاری شدهبودند.
در واقع مطالعه بر روی توریسیباکتر نشان داد شواهدی قوی حاکی از آنند که ضدافسردگیها میتوانند جمعیت باکتری روده را تغییر دهند.
دکتر Hsiao در انتها خاطر نشان کرد که “امیدواریم در آینده بتوانیم به بررسی دقیقتر برهمکنشِ میان ضدافسردگیها و جمعیت باکتریهای رودهای و نیز تاثیری که بر سلامت و بیماری میگذارند بپردازیم”.