ژنتیک، متهم اصلی بیماری پارانویا
بدبینی و سوءظن جزء علائم این بیماری است و زیرمجموعه اختلالات شخصیتی قرار میگیرد و با اینکه بیمار پارانویا نقاط مشترکی با بیمار اسکیزوفرنی دارد ولی از خیلی جهات با یکدیگر تفاوت دارند.
متأسفانه در حال حاضر بسیاری از افراد زندگی مشترک خود را به دلیل ابتلای یکیاز زوجین به پارانویا از دست میدهند و مجبور به جدایی میشوند، البته باید دقت کرد که هر نوع بدبینی و بدگمانی پارانویا نیست و نباید هرگونه شک و گمان و سوءظن را با پارانویا یکی دانست.
این بیماری در بسیاری از اوقات قابل درمان است و فرد میتواند با رعایت یکسری اصول رفتاری به زندگی معمولی خود ادامه دهد،بیماری پارانویا از زمان قبل از بقراط در یونان وجود داشته ولی با این نام شناخته نمیشده و اغلب این بیماری را نوعی دیوانگی میدانستند.
ویژگی اصلی بیماری پارانویا یا بیماران مبتلا به اختلال شخصیت بدگمانی، شک و بیاعتمادی به همه افراد است، مبتلایان به این بیماری در بیشتر مواقع خشمگین هستند و نسبت به دیگران دشمنی دارند، آنها به هر بهانهای دعوا و مرافعه راه میاندازند و به بقیه به ویژه همسر خود سوءظن دارند.
افراد مبتلا به پارانویا اغلب مواقع تصور میکنند تحت تعقیب هستند یا شخصی با آنها دشمنی دارد و آنها را مسموم یا بیمار کردهاست، در بعضی موارد، فرد دچار این توهم میشود که دارای یک قدرت ماورایی یا برگزیده خداست که توسط یکسری نیروهای خارجی کنترل میشود.
هنوز هیچ دلیل و علت قطعی برای این بیماری مشخص نشده اما نقش ژنتیک و وراثت را نمیتوان نادیده گرفت، تحقیقات متعددی نشان داده که وقتی یکیاز دوقلوهای یک تخمکی همسان مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی، علائم پارانویا دارند، دیگری هم به این بیماری مبتلا میشود.علاوهبر ژنتیک که متهم اصلی این بیماری به شمار میآید، مصرف داروهای حاوی آمفتامین، قرصهای روانگردان، ماری جُوانا، کوکائین و امثال اینها هم در ابتلا به این بیماری تأثیرگذار است، از دیگر عواملی که برای علت بیماری پارانویا ذکر شده استرس و نگرانی است.