لزوم داشتن رژیم غذایی مناسب در دوران ترک اعتیاد
زمانیکه شما روند سم زدایی مخدر یا الکل را شروع میکنید؛ بدن وارد یک پروسه پیچیده میشود. سوء مصرف مواد، کانالهای ارتباطی مغز و انتقال دهندههای عصبی را تغییر میدهد و به نوعی مانند یک انگل عمل میکند. به این معنی که فرد بعد از یک دوره کوتاه مصرف برای داشتن عملکرد عادی ناچار به استفاده مواد مذکور خواهد بود. وابستگی به این شکل آغاز میشود. اما وقتی بیمار تصمیم به مبارزه میگیرد؛ علائم ترک بسته به نوع مواد و فیزیولوژی بدن ظهور پیدا میکنند. به همین دلیل باید بدانیم در کنار تجویزهای پزشک، برای ترک اعتیاد چه بخوریم. در اکثر مقالات علمی، در این دوره فرد را تشویق به داشتن رژیمی سالم سرشار از مواد مغذی، آب کافی و مکملها میکنند. اما لازم است بدانید یک نسخه غذایی را نمیتوان برای هر بیمار پیچید. توصیه ما مشورت با متخصص تغذیه کلینیک شماست. کسی که میتواند با توجه به وضعیت جسمی و پیشرفت شما کاربردیترین رژیم را پیشنهاد دهد. در این مقاله سعی شده تا متداولترین آیتمهای تغذیهای که بر اساس آخرین تحقیقات برای ترک اعتیاد مفید بودهاند؛ معرفی شوند. رژیم شما ممکن است بسته به صلاحدید پزشکتان متفاوت باشد.
ترک اعتیاد
متخصصان به سوال برای ترک اعتیاد چه بخوریم چه پاسخی میدهند؟
زمانی که وارد پروسه درمان میشوید باید به خاطر داشته باشید که بدن شما درگیر یک جنگ تمام عیار شده است. درحالیکه درمانگرتان مشغول ریشه یابی مشکل، طراحی درمان و تجویزهای مناسب است، شما باید روی قویتر شدن بدن تمرکز کنید. اعتیاد میتواند تا حد زیادی روی اشتها تاثیر بگذارد و در زمان ترک، بی اشتهایی حتی بیشتر از قبل هم خواهد شد. پزشکتان در این شرایط ممکن است بعضی شربتهای اشتها آور یا مکملهای خاص را پیشنهاد بدهد. هدف از تمام اینها جبران ترکیبات و مواد مغذی از دست رفته به شکل طبیعی است. برای دانستن اینکه برای ترک اعتیاد چه بخوریم با ما همراه باشید.
هیدراتاسیون
این روزها دیگر اهمیت نوشیدن آب کافی بر کسی پوشیده نیست. این حقیقت در زمان بیماری یا خارج شدن بدن از شرایط نرمال اهمیت بیشتری پیدا میکند. فراموش نکنید که سلول های بدن شما در حال تصفیه مقدار زیادی سم هستند و این حجم بالای فعالیت، سطح آب بدنتان را به شدت کاهش خواهد داد. سعی کنید برای جبران حداقل روزی ۸ لیوان آب بنوشید. توصیه می شود برای حفظ تعادل الکترولیتها، در خانه سرم قندی نمکی تهیه نمایید. برای این کار میتوانید به یک لیتر آب، یک قاشق غذا خوری سر خالی شکر و نصف قاشق چایخوری نمک اضافه کنید و هر زمان احساس تشنگی کردید بنوشید.
ترک اعتیاد
دتاکس
دتاکس یا آب طعم دار یک گزینه عالی برای آب رسانی در این دوران است. از دتاکسهای سم زدا استفاده کنید و سعی نمایید ترکیبی را بیابید که دلخواه خودتان باشد. دتاکسها در تامین ویتامینهای از دست رفته و تنظیم اسیدیته خون بسیار کارآمد خواهند بود. افزودن نعنا تازه به دتاکس میتواند حس تازگی و میل به غذا را تقویت کند. تنها دانستن اینکه برای ترک اعتیاد چه بخوریم کافی نیست. شما باید روی بهینه سازی تغذیه کار کنید.
استفاده از سبزیجاتی با برگ سبز تیره
سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، کاهو رومی، بروکلی، سبزی کولارد و … میتوانند ویتامین B6، اسید فولیک و بتاکاروتن را تامین نمایند. سبزی کولارد منبع کلسیم بوده و حتی در این مورد از شیر غنی تر است. از خواص این سبزیجات میتوان به وجود آنتی اکسیدانهای فراوان و امگا ۳ اشاره کرد.
پروتئین
بدن در هنگام ترمیم و بازسازی نیاز مبرمی به اسید های آمینه دارد. این اسید ها حکم خشت اول بنا را دارند و وجودشان در رژیم غذایی بیمار ضروری است. پروتئینهای حیوانی و گیاهی در بدن به اسیدهای آمینه تجزیه میشوند. منابع حیوانی پروتئین مانند ماهی تن، بوقلمون و مرغ علاوه بر تامین اسید آمینه سرشار از ویتامین B6 هستند. گوشت قرمز تامین کننده آهن است و منابع گوشت سفید مانند ماهی سالمون غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ و کلسیم میباشند. همچنین میتوانید پروتئینهای گیاهی را از عدس، سویا، لوبیا سیاه و کینوا دریافت نمایید. یک منبع فوق العاده پروتئین گیاهی انواع قارچهای خوراکی هستند. پروتئین یک جواب همیشگی به سوال برای ترک اعتیاد چه بخوریم محسوب میشود.
انواع میوه ها (بمب ویتامین)
در طی درمان لازم است روزانه چند واحد میوه دریافت کنید. هیچ چیز مانند میوه تازه، بدن را از ویتامین سرشار نمیکند. آناناس، پرتقال و توت فرنگی به دلیل سطح بالای ویتامین C بیشتر توصیه میشوند. در ضمن از سبزیجات تازه و فلفل دلمه هم غفلت نکنید.
ترک اعتیاد
کربوهیدرات های پیچیده
بدن شما به کربوهیدراتهای پیچیده نیاز دارد. از برنج گرفته تا لوبیا، نان، سیب زمینی و … همگی علاوه بر ویتامین و انرژی، حاوی فیبر هستند که هضم غذا را تسهیل میکند. هنگام خرید نان، از غلات کامل استفاده کنید. نان سفید نسبت به سایر انواع نان ضعیفتر است. سعی کنید نان جو و نانهای سبوسدار را جایگزین آن نمایید.
در انتخاب کربوهیدراتها از انواع سبوسدار نان استفاده کنید
لبنیات
شیر فقط منبع کلسیم نیست. شیر کامل، پنیر و کره منابع عالی ویتامین A هستند. ماست هم تامین کننده ویتامین B2 و باکتریهای زندهای است که در سلامت دستگاه گوارش و تولید ترکیبات آلی ضروری نقش دارند. البته مصرف لبنیات در دوران ترک میتواند ریسکهایی در پی داشته باشد که در مقالهای دیگر به آن اشاره خواهیم کرد.
در کلینیک اعصاب و روان راه احیا علاوه بر امکان استفاده از مشاوره رایگان و انواع متد تخصصی، میتوانید از متخصصین تغذیه نیز در جهت یافتن کاربردیترین رژیم غذایی بهره ببرید.