تاثیر استرس بر روی تصمیم گیری
استرس اثر دوگانه ایی بر تصمیم گیری دارد، در برخی موارد تصمیم گیری را بهتر و در برخی شرایط دچار اختلال می کند. از آنجا که افراد اغلب با شرایطی رو به رو می شوند که نیاز به سازگاری با شرایط غیر منتظره دارد، درک اثر استرس بر روی تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت نتایج سرنوشت سازی دارد.
تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت به معنای داشتن دانش محدود درباره نتایج و احتمالات هر مسیر است و تصمیم گیرنده باید از طریق تجربه و نمونه گیری از هر راه درباره آن یاد بگیرد. برخورداری از نمونه های بیشتر، اطلاعات بیشتری برای تصمیم گیرنده فراهم آورده و کمک می کند تا عدم قطعیت در مورد هر گزینه کاهش یابد.
استرس حاد، استرسی کوتاه و سریع است که به صورت واکنش مستقیم به یک محرک یا شرایط رخ می دهد. این حالت با استرس مزمن که با پاسخ های طولانی مدت فیزیولوژیک ناهنجار شناخته می شود متفاوت است. استرس حاد و مزمن اثرات متفاوت و مجزایی بر شناخت دارند.
استرس حاد باعث فعال شدن محور هایپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) شده و منجر به ترشح کورتیزول می شود. در اوج ترشح کورتیزول که ۱۵ تا ۴۰ دقیقه بعد از پاسخ اولیه به استرس رخ می دهد، تمایل به افزایش ریسک پذیری و برجستگی پاداش بیشتر می شود اما حساسیت به ضررهای احتمالی کاهش می یابد.
اثر استرس بر روی تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت به شدت عامل استرس زا، زمانی که از آغاز استرس گذشته و نوع تصمیم بستگی دارد.
در یک مطالعه، شرکت کنندگان ابتدا در شرایط آزمایشگاهی تحت استرس حاد قرار گرفتند و سپس تکلیف تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت را انجام دادند. در این آزمون فرد باید بین دو گزینه انتخاب می کرد و نتایج باید از طریق تجربه کسب می شد:
یک گزینه با عدم قطعیت بالا که متغیرهای پاداش بسیاری داشت اما در طولانی مدت پاداش های بزرگتری ارائه می داد و یک گزینه با عدم قطعیت پایین که متغیر های پاداش کمتر بود اما در طولانی مدت پاداش های متوسطی ارائه می داد.
همچنین، جهت بررسی اثر فعال شدن محور HPA در نتایج آزمون، میزان کورتیزول در ابتدا و انتهای آزمون اندازه گیری شد.
افرادی که تحت استرس حاد قرار داشتند نسبت به گروه کنترل گزینه های با عدم قطعیت بالا را انتخاب کردند و همچنین افزایش سطح کورتیزول بالاتری را تجربه کردند.
اگرچه استرس می تواند باعث اثرات منفی برروی شناخت شود، اما با افزایش سریع عملکردهای تطبیقی می تواند هوشیاری و توجه فرد به محیط را افزایش دهد تا اطلاعات دقیق تری درباره گزینه های خود بدست آورد و تصمیم موثرتر با سود طولانی مدت اتخاذ کند. در واقع، استرس حاد (با درجه متوسط) کمک می کند تا افراد بتوانند عدم اطمینان بیشتری را تحمل کنند و به منافع بیشتری دست یابند.
جهت درمان افسردگی در ایران ، کلینیک راه احیا از انواع متدهای جدید همچون دستگاه آر تی ام اس ، کتامین تراپی و … استفاده می کند .
امتیاز شما به این صفحه