ترس از بیماری خاص یا نوسوفوبیا چیست؟
نشانه اصلی اختلال نوسوفوبیا (Nosophobia) اضطراب و ترس بیش از حد و دائمی از مبتلاشدن به بیماری بخصوصی است: معمولا بیماریهای مزمن و خطرناکی نظیر سرطان، نارسایی قلبی یا اچ آی وی که سلامت جانی انسان را تهدید میکنند.
خیلیها نوسوفوبیا را با هیپوکندریا (hypochondria / خود بیمار انگاری) اشتباه میگیرند؛ حالآنکه تفاوتهایی میانشان هست.نوسوفوبیا به ترس از ابتلا به بیماری بخصوصی مربوط میشود.اما هیپوکندریا یا همان خودبیمارانگاری شامل نگرانیهایی کلیتر درباره بیماریها و ابتلا به آنها است و نه یک بیماری بخصوص.نشانههایی جزئی نظیر سردرد یا گلودرد میتوانند برای کسی که به خودبیمارانگاری مبتلا است، حاکی از بیماری مزمن و خطرناکی باشند و او را نگران و مضطرب کنند.اما کسی که دچار ترس از بیماری است، حتی بدون آنکه نشانه جسمانی خاصی داشته باشد.
چند عامل مهم وجود دارند که میتوانند به ابتلای اشخاص به ترس از بیماری منجر شوند؛ البته در بسیاری از موارد، پیداکردن علت قطعی اختلال ممکن نیست؛ بنابراین علتهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، فقط علل احتمالی بروز اختلال هستند.ممکن است یکی از عزیزانمان به بیماری مزمنی مبتلا شده باشد و وضعیت سلامتی خوبی نداشته باشد.در چنین شرایطی، ترس ما از ابتلا به همین بیماری، میتواند علت دچارشدنمان به اختلال باشد، بهویژه اگر خودمان از عزیزی که در بستر بیماری است مراقبت کنیم.
شخص مبتلا به هیپوکندریا نشانههایی را تجربه میکند و ترس از اینکه بیماری مزمنی داشته باشد، آزارش میدهد؛ حالآنکه شخص مبتلا به نوسوفوبیا، بدون آنکه نشانهای داشته باشد، از مبتلاشدن به بیماری بخصوصی نگران و هراسان است. این مهمترین تفاوت میان آن دو اختلال است.
اگر احساس میکنید اضطرابتان درباره بیماریها از حد طبیعی گذشته و به فوبیا تبدیل شده است، با متخصص مشورت کنید. او شما را به کسانی ارجاع خواهد داد که تجربه تشخیص و درمان فوبیا را دارند.رواندرمانگران هم میتوانند به تشخیص و بهبود ترس از بیماری کمک کنند. رواندرمانگر به بیمار کمک میکند با ترسهای خود روبهرو شود و با بهکارگرفتن راهکارهایی بر آنها غلبه کند (روان درمانی).