خنده چیست و چرا ما انسانها میخندیم؟
خنده از دو قسمت تشکیل شده است که یکی به حالت صورت و دیگری به صدایی که تولید میشود اطلاق میشود. وقتی ما میخندیم، مغز دستور این عملها را صادر میکند و اگر شدیدتر بخندیم، دستوراتی برای تکانخوردن دستها و پاها نیز صادر میشود.
هنگام خنده ۱۵ ماهیچه صورت به حرکت درمیآیند که مهمترین آنها مکانیزم حرکت لبهای بالای شماست. ماهیچههای حلق شما دچار انقباض میشوند و به همین علت شما دچار بریده نفسکشیدن میشوید.گاهی اوقات در حالتهای شدید خنده، مجراهای اشکی شما هم وارد کار میشوند و در حالی که شما از شدت خنده دهان خود را برای گرفتن اکسیژن بیشتر باز و بسته میکنید، صورتتان هم از اشک خیس میشود و حتی رنگ چهرهتان به قرمز تغییر میکند و صداهای عجیبی نیز تولید میکنید.
محققان بسیاری تا کنون سعی کردهاند که از مکانیزم خنده بیشتر بدانند اما مشکل این است که در هنگام تحقیقات، خنده افراد زود از بین میرود.یکی از محققان، تحقیق خود را روی صدای خنده متمرکز کرد و به این نتیجه رسید که همه خندهها از یکی از صداهای ها-ها-ها یا هو-هو-هو پیروی میکنند و امکان ندارد فردی بتواند با ترکیب این دو صدا بخندد.
محققان معتقدند که در بدن انسان یابندههایی وجود دارد که خنده را تشخیص میدهد و باعث ادامه یافتن آن میشود. از نظر آنها خنده یک عکسالعمل کاملاً اتوماتیک و ناخودآگاه است.
یکی از ویژگیهایی که انسان را از این گونهها جدا میکند – که البته باید مورد توجه انسانشناسان نیز قرار گیرد – تمایل منحصر به فرد ما انسانها به «خندیدن» است. آنچه باعث خنده ما میشود اغلب نوعی «تضاد» است. همه میدانیم خنده برای ما انسانها خوب است؛ ما خنده را بهعنوان لذتی در زندگی و نوعی «رهایش احساسی» تجربه میکنیم. برای اینکه قادر به خندیدن باشیم، باید خود را از هرگونه احساس وابسته به عشق، نفرت، ترس یا هر حس قدرتمند دیگری جدا کنیم.