مراودات و روابط اختلال شخصیت خودشیفته
عشق و رابطه با افراد دارای اختلال شخصیت خودشیفته همیشه آسان نیست .از خصوصیات کلیدی و مهم این افراد نیاز برای موافقت و ستایش از جانب دیگران و توانایی آسیب رساندن به دیگران است .اولین قدم برای دلسوزی و حمایت از این افراد شناختن و درمان این اختلال به عنوان یک بیماری ذهنی جدی است.
شروع یک رابطه با یک فرد اختلال شخصیت خودشیفته چالش برانگیز است . خودشیفته ها تمایل به داشتن یک حس متورم از خود ( اعتماد به نفس متورم ) و استحقاق را دارند که خود را همیشه اول قرار میدهند و عدم همدلی با دیگران و سوء استفاده از افراد .
برای این افراد شناخت الگوهای نابهنجار افکار و رفتارشان سخت و مشکل است و این روند درمان را با مشکل مواجه میکگند اگرچه که غیر ممکن نیست.
یک ارزیابی حرفه ای کمک کننده برای شماست که بتوانید معشوق خودشیفته خود را یشناسید و بعد از گذر از این مرحله و قدم اول میتوانید یک رابطه سالم را شروع کنید .
الگوی روابط خودشیفته
بسیاری از خودشیفته ها قادر به پذیرش خود و دیگران به عنوان شخصیت تمام نیستند. علاوه بر ابن خودشیفته ها دیگران را بر اساس یا عالی بودن یا عیب دار بودن قضاوت میکنند.
خصوصیات بارز آنها در سه الگوی منصفانه قابل پیش بینی :
1- مرحله ( فاز ) ایده آل پردازی :برای بسیاری عشق یک خودشیفته تا اندازه ای در شروع رابطه آسان است .افراد خودشیفته جذاب و فریبنده در مرحله اظهار عشق هستند که به اندازه زیادی ناشی از ایده های خیال بافی شان از “رابطه عالی ” است . برای شما ممکن این احساس شبیه مرحله ماه عسل عادی باشد که بسیاری از زوجین در ابتدا آنرا تجربه میکنند .برای خودشیفته ها به هر حال این مرحله افراطی است. درگیر شدن با زندگی فانتزی رمانتیک که جهان در آرامش است و همه جوانب را بدون آسیب پذیری ظاهر میکند .
2- مرحله ( فاز ) رو به کاهش :بعد از مدت زیادی یا بعضی وقتها به سرعت مرحله ماه عسل تمام میشود .به جای اینکه صمیمیت و نزدیکی رابطه رشد کند و بالغ شود مخالفت و مقاومت خودشیفته برای آسیب رساندن و آسیب پذیری شروع میشود. شروع به هشدارو توجه به کیفیت کمتر از حد عالی بودن میدهد و مکررا کامنتهایی درباره ملزومات بهبود و پیشرفت رابطه میدهد.اگر شما پیشنهادات آنها را نادیده بگیرید او احساس میکند که به او توهین شده است و ممکن است شروع به فاصله گیری کند.
3- مرحله ( فاز ) دست کشیدن :بسیاری از روابط با خود شیفته ها در اعتنا نکردن به پارتنر تمام میشود حتی اگر آنها با علاقه به گذشته رابطه نگاه کنند. خودشیفته ها به طور نمونه نمیتوانند هیچگونه سرزنش شدن را بپذیرند.پارتنر به علت یک سوء استفاده احتمالی گاهی اوقات اول رابطه را تمام میکند .اگرچه بسیاری از روابط با خود شیفته ها این الگو را ادامه میدهند اما هنوز امکان حمایت از پارتنر خودشیفته شما و بهبودی او وجود دارد.یک بخش سخت در این افراد عدم همدلی است که به شما این احساس را میدهد که به طور واقعی در اکنون حضور ندارد حتی در زمانیکه با شماست.افرا خودشیفته برای فهمیدن احساس دیگران مقابله میکنند و گاهی از مردم برای نیاز به تحسین و تمجید دائمی و همیشگی در ملاقات سوء استفاده میکنند.اگرچه این عدم همدلی سرد و دست انداختن به نظر میرسد اما این نشانه یک بیماری ذهنی جدی است و حاکی از نفرت و دشمنی عمدی در رابطه نمیباشد. یادگیری چگونگی همدلی با خودشیفته بدون قضاوت آنها یک مرحله مهم برای افزایش اعتماد آنهاست که ممکن فراهم کننده درمان باشد.
اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است اما مطالعات پیشنهادی برای کاهش گرایشات خودشیفتگی و افزایش همدلی در میان خودشیفته ها را منتقل میکنند.در مجموع رواندمانی میتواند به خود شیفته و تاثیر اختلال شخصیت خودشیفتگی بر روابطشان کمک کندو در نهایت بهبودی آنها را گسترش دهد.درمان خودشیفته حیاتی و سرنوشت ساز است . این افراد مستعد اختلالات شخصیت همزمان و افسردگی و اظطراب هستند.
برای پارتنر این فرد احتمال سوء استفاده شدن وجود دارد ولی تمایز بین پذیرش اختلال شخصیت خودشیفته و تحمل بد رفتاری مشکل است .اگرچه این پذیرش که معشوق شما مبتلا به یک بیماری ذهنی جدی است درست میباشد و نیاز به دلسوزی و حمایت دارد ولی تحمل بدرفتاری قابل پذیرش نیست. مراقب بدرفتاری فیزیکی – ذهنی – هیجانی – کلامی – جنسی – مالی باشید و درصدد جستجوی درمان درآیید.
اگر در معرض سوءاستفاده نیستید اما یک مرزگذاری قطعی و مراقبت از خود به عنوان یک فرد از اهمیت زیادی برخورداراست. با ایجاد انعطاف پذیری و احساس خودارزشی شما میتوانید مجهز به حمایت از شریک خود به اختلال شخصیت خودشیفته شوید.
الهام ولی نژاد .کارشناس ارشد روانشناسی