داروهای ضد افسردگی چه عوارضی دارند؟
تمام داروهایی که بیماران برای درمان اختلالات عصبی خود استفاده می کنند، در کنار مزایای درمانی که دارند، از عوارض زیادی نیز برخوردار می باشند. داروهای ضد افسردگی نمونه ای از داروهای پرکاربردی هستند که برای درمان افسردگی های مختلف از جمله افسردگی کلی، افسردگی تک قطبی، افسردگی بالینی و … مورد استفاده قرار می گیرند.
این داروها بسته به نوع و شدت بیماری می توانند در روند بهبود و درمان بیماری تاثیرگذار باشند. در حالی که برخی نمونه از این داروها می توانند اثرات جانبی مختلفی به همراه داشته و برای بدن مضر باشند. در حال حاضر می توانیم بیش از 12 نوع داروی ضد افسردگی را در بازار تهیه کنیم. استفاده از این داروها در طی 20 سال اخیر روند افزایشی داشته و بیشتر مردم کشور تمایل به استفاده از آن دارند.
حتی باید به این مسئله نیز اشاره کنیم که طبق تحقیقات صورت گرفته، مصرف داروهای افسردگی در میان خانم ها تقریبا دو برابر بیشتر از آقایان است. از این رو مشکلات بسیاری در خانم ها ایجاد شده است که بخش زیادی از این مشکلات به دلیل استفاده از این داروها است. لازم است در مورد عوارض ناشی از استفاده این داروها اطلاعات به دست آورید، تا بی رویه اقدام به مصرف این داروها نکنید.
عوارض استفاده از داروهای ضد افسردگی
برخی از عوارض ناشی از مصرف داروهای افسردگی نادر هستند، در حالی که برخی دیگر متداول بوده و پس از گذشت مدت زمانی از بین می روند. از جمله این عوارض باید به موارد زیر اشاره کنیم:
-
افزایش وزن و اشتها
بیمارانی که داروهای افسردگی مصرف می کنند، با فروکش کردن علائم افسردگی معمولا با افزایش اشتها و وزن مواجه می شوند. علاوه بر آن مصرف برخی از این داروها می تواند اضافه وزن با خود به همراه داشته باشد. می توانید برای جلوگیری از افزایش وزن خود در اثر مصرف این داروها، با پزشک مشورت نموده و در کنار آن از مصرف برخی مواد غذایی خودداری نمایید. از جمله شکر، قند، نوشیدنی های شیرین، غذاهایی که کالری زیادی دارند و … .
-
بروز حالت تهوع
از دیگر عوارض استفاده از داروهای افسردگی باید به بروز حالت تهوع اشاره کنیم. معمولا بیمارانی که از این داروها استفاده می کنند، چند هفته اول در اثر مصرف دارو دچار حالت تهوع می شوند. آنها می توانند در صورت شدت یافتن حالت تهوع، با پزشک خود این مسئله را در میان گذاشته و دوز و فرم دارو را تغییر دهند.
داروهای ضد افسردگی
-
تاثیر بر روی میل جنسی
داروهای ضد افسردگی با خود کاهش میل جنسی را نیز به همراه دارند. زیرا افرادی که این داروها را مصرف می کنند، توانایی رسیدن به ارگاسم را نداشته و از این رو با کاهش میل جنسی مواجه می شوند. این افراد لازم است پیش از مصرف داروهای افسردگی فعالیت جنسی داشته باشند، یا این که در این مورد با پزشک خود مشورت نمایند.
-
بی خوابی و خستگی
مصرف داروهای افسردگی در هفته های اول می تواند در بدن بیمار مشکلاتی همچون خستگی و بی خوابی را نیز به همراه داشته باشد. این عوارض شایع هستند و می توان برای از بین بردن خستگی در طول روز پیاده روی نمود یا فعالیت های فیزیکی داشت. در حالی که برای درمان بی خوابی می توان از مصرف نوشیدنی های کافئین دار خودداری نمود و در ساعات نزدیک به خواب پیاده روی داشت.
-
اضطراب و بی قراری
یکی از مهمترین عوارضی که مصرف این داروها در بدن به وجود می آورد، ایجاد اضطراب و بی قراری است. افرادی که با چنین مشکلی مواجه می شوند، لازم است حتما با پزشک خود مشورت نمایند. در غیر این صورت در طولانی مدت با مشکلات بیشتری نیز مواجه خواهند شد. زیرا اضطراب و بی قراری خود نوعی بیماری عصبی است که تغییرات زیادی در رفتار و اخلاق فرد به وجود می آورد.
بروز مشکل یبوست
در انتها باید به بروز مشکل یبوست برای افرادی که داروهای افسردگی مصرف می کنند اشاره کنیم. برای این که این اختلال در بدن پس از مصرف داروهای افسردگی مشاهده نشود، لازم است شخص اقدام به مصرف آب کافی با دارو نماید. از سوی دیگر انجام فعالیت های فیزیکی منظم نیز می تواند به میزان قابل توجهی از بروز چنین مشکلی جلوگیری نماید. البته مصرف میوه ها و سبزیجات نیز می تواند در کنار مصرف فیبر به صورت مکمل، مشکلات استفاده از داروهای افسردگی را برطرف نماید.
در کلینیک اعصاب و روان راه احیاء جهت درمان افسردگی از متد های جدید روز دنیا همچون دستگاه آر تی ام اس استفاده می شود .