کودک را تشویق کنید با ترس هایش رو به رو شود
در موقعیت استرس زا بدن بین 45-20 دقیقه در شرایط تنش زا باقی میماند و بعد از آن به یک آرامش نسبی میرسد. رویارویی کودک با ترس هایش باید به تدریج و طبق اصول انجام شود. برای این منظور میتوانید از راهنمایی یک متخصص استفاده کنید. در این فرآیند رفتارهای شجاعانه کودک خود را تقویت کنید. زمانی که به تدریج کودک با ترس هایش مواجه میشود او را تحسین کنید، در آغوش بگیرید یا هدیهای کوچک به او بدهید در نتیجه کودک تشویق میشود این کار را بیشتر انجام دهد.
توقعات بیشتر از سطح توانایی کودک نداشته باشید
کمال گرایی برخی از والدین باعث میشود که انتظارات بیش از حدی از کودک خود داشته باشند. بچهها در مدرسه مجبور میشوند برای گرفتن نمره خوب و راضی کردن والدین خود درس بخوانند بدون آن که بتوانند به فعالیتهای مورد علاقه شان بپردازند. برخی والدین بر این باورند که فرزندشان حتما باید در زمینههای مختلف ورزشی، درسی و هنری موفق باشد، این انتظارات بالا فشار و استرس زیادی به کودک وارد میکند. والدین فراموش میکنند که کودک باید بچگی کند. کودک را تشویق کنید تلاش خود را بکند ولی اگر در کاری موفق نشد نشان دهید که او را در هر صورت میپذیرید و دوست داشتن شما مشروط به موفقیتهای او نیست. برای اطلاع بیشتر از کمال گرایی کلیک کنید.
تمرکز بر جنبههای مثبت کودک
زمانی که به جنبههای مثبت کودک توجه میکنید، به کودک خود میآموزید که به جای داشتن نگرش منفی و دیدن نیمه خالی لیوان به جنبههای مثبت خود و موقعیتها توجه داشته باشد. خاطرات خوبی که با او داشتیدرا مرور کنید، او را به خاطر جنبههای مثبت شخصیت و کارهای خوبی که انجام میدهد تشویق کنید. در این شرایط انتقاد از دیگران و خودسرزنشی در کودک کاهش پیدا میکند. توجه داشتهباشید که کودکان مبتلا به استرس همچون کودکان استثنایی نیاز به توجه بسیار و استفاده از روشهای روان درمانی و درمان شناختی رفتاری دارند.
برنامه ریزی برای درمان استرس با تفریح و سرگرم کردن کودک
کودکان به تفریحات و سرگرمیهایی نیاز دارند که صرف نظر از کسب موفقیت، فقط از آن لذت ببرند. ساعاتی از شبانه روز را به تفریح و سرگرمی با کودکتان اختصاص دهید. بازی کردن با اسباب بازیها، نقاشی کشیدن یا ورزشهایی که حس رقابت جویی در آنها وجود نداشته باشد مانند یوگا میتواند در درمان استرس موثر باشد.
انجام فعالیتهای خود مراقبتی همراه با تفکر مثبت
بچهها بسیاری از فعالیتها را از والدین شان یاد میگیرند و تقلید میکنند، پس اگر به بهزیستی روانی خودتان اهمیت دهید، مراقبت از روان خود، در وجود او هم نهادینه میشود. پس زمانی که شما به فعالیتهای خود مراقبتی بپردازید و به نیازهای خودتان توجه داشته باشید کودک تان نیز دوست داشتن خود را میآموزد. پس حتما به دنبال راهی برای درمان استرس های خود نیز باشید.
تنظیم ساعات خواب
زمان خواب کودکتان را به گونهای تنظیم کنید تا بتواند صبح به راحتی بیدار شود. اگر در خوابیدن مشکل دارد میتوانید نیم ساعت قبل از خواب داستانی برایش تعریف کنید. داشتن خواب کافی در درمان استرس نقش به سزایی دارد.
تشویق به بیان احساسات
اگر کودک تان میگوید که استرس دارد به او نگویید “نه تو حالت خوب است” این جمله کمکی به فرزندتان نمیکند؛ بلکه او پیش خود فکر میکند که به او گوش نمیدهید یا درکش نمیکنید. در عوض برای احساسات او ارزش قائل شوید و از او بپرسید “چه چیزی تو را مضطرب یا نگران میکند”، سپس درباره آن موضوع با او صحبت کنید. این تعامل به روند درمان استرس کمک خواهد کرد.
تقویت توانایی حل مسئله در کودکان
زمانی که از استرسها و نگرانیهای کودک تان آگاه شدید اکنون نوبت شماست که برای درمان استرس او کاری کنید. به او در تقویت توانایی حل مسئله کمک کنید، البته بدین معنا نیست که شما باید مشکلاتش را حل کنید بلکه باید به او کمک کنید تا راه حلهای پیش روی خود را پیدا کند، اگر خودش میتواند راه حلهایی پیشنهاد دهد عالی است، در غیر این صورت به او کمک کنید و از او بخواهید بهترین راه حل را انتخاب کند.
تمرینهای ریلکسیشن
آموزش تمرینهای ریلکسیشن، تنفسهای آرام و عمیق به کودک کمک میکند تا خودش در مواقع لزوم به درمان استرس بپردازد. به عنوان مثال از او بخواهید چشم هایش را ببندد، خودش را در مکانی آرام و لذت بخش تصور کند. صداها، بوها و احساساتی که با آن تصویر ذهنی زنده میشود را تجسم کند. گوش دادن به صدای موجی که به سمت ساحل میآید، صدای پرنده ایی که در ساحل پرواز کنان به این سمت و آن سو میروند، گرمای مطبوع شن و ماسه زیر انگشتان پا و… از جمله تکنیکهای موثر در درمان استرس هستند. کودکتان پس از چند بار تمرین میتواند در زمانهای استرس از این تکنیکها استفاده کند.
همچنین میتوانید روشهایی که خودتان برای درمان استرس تان به کار میگیرید را به فرزندتان آموزش دهید. البته فراموش نکنید که آنها توان درک همه مسائل را ندارند، پس برای موثر بودن درمان استرس از مشاوره کودک بهره بگیرید.