سرانه مطالعه ما در کشور چقدر است؟؟
ایا مردم ما از مطالعه و دیدن یک متن علمی بیشتر استقبال میکنند یا دیدن عکس ؟؟؟؟؟؟ /سرانه مطالعه
چرا ؟ چه شده؟
میکویند روزی یک دانشجوی افغانی با استادش در یکی از خیابان های اتریش در کافی شاپ در حال خوردن قهوه بود و همینطور به مردم و خیابان نگاه دایم می کرد
استادش ازو پرسید چرا اینقدر تو فکری و به جه فکر می کنی؟
دانشجو گفت دارم فکر میکنم یک روز آیا کشور من افغانستان مثل اتریش خواهد شد؟
استادش گفت هرگز !ابدا!
دانشجو خیلی ناراحت شد وگفت مگر کشور شما هم از اول اینطور بوده؟؟
استادش در جواب گفت سرانه متوسط مطالعه در هفته توسط ملت من حداقل ۱۰ ساعت است ولی سرانه مطالعه متوسط در هفته توسط ملت تو چقدر است؟؟
دانشجو ساکت شد و دیگر هیچ نگفت!!!
.
آدمی برای داشتن یك زندگی سعادتمند، نیازمند بینش و آگاهی است و آموخته های دوران كودكی و نوجوانی، مقدمه ای برای زندگی فرد است. كودكان راه زندگی سعادتمندانه فردا را امروز باید بیاموزند و در این مسیر، كتابخوانی، چون چراغی فرا راه آنان است.
كتاب انسان را به مدارج عالی می برد و بی تردید بسیاری از پیشرفت های بشر مدیون كتاب و كتابخوانی است و از این رو ارج نهادن به این محصول فرهنگی به منزله پاس داشت دانایی و آگاهی است.
اما پرسش این است كه چرا كتاب، با این همه مزایا و فواید در جامعه ما غریب است و بسیاری از افراد حتی در سال یادی از آن نمی كنند چه برسد به اینكه برگی از آن را مطالعه كنند.
ریشه این بی توجهی و كم اهمیتی به این محصول سرشار از دانایی و آگاهی چیست؟ ریشه پایین بودن سرانه مطالعه در ایران كدام است؟
این سئوالات هر چند بارها تكرار شده و می شود اما مشكل پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه همچنان باقی است.
گران بودن كتاب، فقدان وقت كافی برای مطالعه، سرگرم شدن افراد به مسایل جانبی یا نبود كتاب و كتاب فروشی های مناسب برای سلیقه های مختلف ، تعداد كتابخانه های عمومی و محلی و غیره از مهمترین مواردی است كه برای پایین بودن فرهنگ مطالعه در كشور مطرح می شود.
هر چند این دلایل می تواند در رونق كتابخوانی اثر منفی برجای گذارد اما همه دلایل پایین بودن مطالعه در كشور نمی تواند این باشد.
سید عباس صالحی معاون امور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه گفت: میزان سرانه مطالعه در كشور بسیار پایین است زیرا به اندازه تولید، میزان مطالعه افزایش نیافته است نباید با بهانه هایی همچون گرانی كتاب و نداشتن وقت از مطالعه كردن كتاب دست كشید .
.
**كتاب محصولی ماندگار
واقعیت آن است كه كتاب محصولی ماندگار بوده و پر گردش ترین اقتصاد را شامل می شود، در حالی كه اوضاع نامطلوب فضای نشر از تیراژ چاپ 500 تا 700 نسخه در سال، حمایت های ناكافی نهادهای متولی، نبود ارتباط میان متولیان فرهنگی و ناشران، بیش از پیش آشكار است.
كتابخوانی ریشه فرهنگ را در جامعه محكم می كند و از آنجا كه همه ابعاد سیاسی، اجتماعی، علمی و هنری یك جامعه ریشه در فرهنگ آن جامعه دارد، می توان گفت تقویت فرهنگ مطالعه كتاب در واقع گام برداشتن در جهت تقویت همه ابعاد حائز اهمیت در آن جامعه است.
** فرهنگ مطالعه
اما فرهنگ كتابخوانی و وجود چنین نیازی در بین مردم ما به خوبی جا نیفتاده است، برای آگاه سازی افراد و ترویج فرهنگ مطالعه باید بستر سازی هایی از سویكانون خانواده ها، مسوولان و وسایل ارتباط جمعی صورت گیرد تا نسل های آینده ما نسل هایی كتابخوان باشند.