علائم افسردگی شدید چیست؟
افسردگی یک بیماری شایع اما جدی است که شدت و انواع متنوعی دارد. در موارد خفیفتر، ممکن است با علائمی مانند غمگینی، تحریکپذیری، عصبانیت بی دلیل و خستگی مفرط دست و پنجه نرم کنید و این نشانهها هفتهها یا حتی بیشتر طول بکشد. چنین افسردگی در زندگی روزمره و روابط شخص اختلال ایجاد میکند اما معمولا به تدریج شدت آن کاهش یافته و فرد رو به بهبودی میرود. این حالت به عنوان ابتلا به بیماری افسردگی تلقی نمیشود. برخی علائم افسردگی شدید نشانههای جدیتری دارد که شامل کاهش اشتها و کاهش وزن، مشکل در بخواب رفتن، تغییرات الگو خواب و افکار منفی و آسیب زننده مثل میل به مرگ یا خودکشی میشود. این عوامل می تواند فلج کننده بوده و فرد را منزوی و کرخت نماید به طوری که کارهایی مانند بلند شدن از رختخواب یا ترک خانه تبدیل به یک معضل بزرگ شود. از علائم افسردگی شدید میتوان این موارد را نام برد:
- بی خوابی یا خواب زیاد
- تحریک پذیری
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلا لذت بخش بودند
- ناامیدی
- همواره در انتظار یک حادثه بد بودن
- افکاری پیرامون مرگ یا خودکشی یا اقدام به خودکشی
- ناتوانی در مراقبت از خود، مانند غذا خوردن، حمام کردن و …
- ناتوانی در انجام مسئولیتهای خانوادگی و کاری
در موارد بسیار شدید نشانههای روان پریشی مانند توهم یا هذیان گویی دیده میشود.
یکی از علائم افسردگی شدید تهدید به خودکشی است
همه ما ممکن است در روزهای بدمان احساس پوچی و درماندگی کنیم و حتی حس کنیم وجودمان در این دنیا زیادی است. اغلب ما بعد از چند ساعت یا چند روز با قضیه کنار آمده و اصطلاحا خودمان را جمع و جور میکنیم. عده ای ممکن است زمان بیشتری مثلا چندین روز یا هفته برای تسلط به خود و مدیریت احساساتشان نیاز داشته باشند. با این وجود درصدی از ما آنچنان در این مسیر جلو میرویم که برگشت از آن به تنهایی اگر نگوییم غیرممکن که بسیار مشکل خواهد بود. در بین علائم افسردگی شدید خطرناکترین آن تمایل شخص به آسیب زدن به خود یا خودکشی است.
علائم افسردگی شدید
افسردگی شدید و خودکشی
هر سال حدود 30000 نفر در ایالات متحده در اثر خودکشی جان خود را از دست میدهند. اگرچه آمار واقعی ممکن است بیشتر باشد چرا که برخی از این موارد ممکن است در دسته تصادفات، اوردوز یا حادثه طبقهبندی شوند. همچنین ریسک خودکشی در کسانی که افسردگی آنها شدید نیست اما درمان هم نشده بسیار بالاتر از مردم عادی است. چنانچه با شخصی مواجه هستید که تهدید به خودکشی کرده و یک یا چند مورد از شرایط زیر را هم داراست؛ قبل از هر کاری با اورژانس تماس بگیرید:
- سابقه سوء مصرف مواد در حال حاضر یا در گذشته
- سابقه اقدام به خودکشی در گذشته
- سابقه خانوادگی خودکشی
- سابقه خانوادگی بیماری روانی یا سوء مصرف مواد
- وجود سلاح گرم در خانه
- حبس کردن خود
- احساس ناامیدی شدید
- صحبت در مورد مرگ یا نداشتن دلیلی برای زندگی کردن
- جستجو شخصی یا آنلاین برای روشهای خودکشی یا خرید وسایلی به این منظور
- صحبت از سربار بودن برای دیگران
- افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر
- مضطرب و بی پروا رفتار کردن
- خوابیدن خیلی کم یا زیاد
- نشان دادن خشم یا صحبت در مورد انتقام
- نمایش نوسانات خلقی شدید
با اقدام به موقع حتی افسردگی شدید هم قابل درمان است.
علائم افسردگی شدید
مقابله با علایم افسردگی شدید
توجه داشته باشید که اغلب، رفتار خودکشی یک رفتار تکانشی و در نتیجه افسردگی شدید است. وسایلی را که ممکن است بیمار بتواند با آنها به خود آسیب برساند از دسترس او دور کنید. در صورت وجود اسلحه آن را از محل حضور بیمار خارج کنید. قفسه داروها را خالی کنید و با خارج کردن این اقلام زمان بخرید. این زمان با ارزش میتواند برای غلبه بر انگیزه خودکشی و در نظر گرفتن راههای دیگر برای مقابله با درد روحی فرد تا حدی کفایت کند. با مشاهده علائم افسردگی شدید اجازه ندهید فرد الکل و مخدر مصرف کند. این مواد می توانند افسردگی را تشدید و به افکار خودکشی منجر شوند. برخی از مطالعات نشان دادهاند که در خون 33 تا 69 درصد قربانیان خودکشی، الکل شناسایی شده است. مهمترین نکته این است که تا زمان رسیدن کمک پزشکی و یا انتقال شخص به یک کلینیک مطلقا او را تنها نگذارید.
اگر احساس می کنید نمی توانید میل به آسیب رساندن به خود را کنترل کنید، یا اگر قبلاً اقداماتی مانند آنرا انجام دادهاید؛ با یک روانپزشک، رواندرمانگر یا یک دوست صحبت کنید. شرایط میتواند سریع تر از آنچه فکر میکنید از کنترل شما خارج شده و به یک بحران بدل شود. کلینیک اعصاب و روان راه احیا با متخصصین مجرب در تمام مراحل درمان افسردگی در کنار شما خواهد بود. با استفاده از مشاوره رایگان کلینیک اولین قدم برای درمان را بردارید. به خاطر داشته باشید که همیشه سختترین قدم، همان اولین قدم است.