اختلال دو قطبی
علل اختلال دو قطبی
در حالی که محققان هنوز علت دقیق اختلال دو قطبی را درک نکرده اند، عوامل خاصی را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر ابتلا به این اختلال را افزایش دهد.
تقریباً 2.6٪ از ایرانی ها این بیماری را تجربه می کنند که به عنوان اختلال دو قطبی شناخته می شود. که با بالا و پایین شدید خلق و خو مشخص می شود ، اختلال دو قطبی می تواند زندگی روزمره را مختل کند، در صورتی که به طور موثر درمان نشود. همچنین ، از آنجا که این اختلال می تواند خطر مصرف مواد ، خودکشی و سایر رفتارهای پرخطر را افزایش دهد ، تشخیص و درمان اختلال در اسرع وقت مهم است. دانستن دلایل و عوامل خطر اختلال دو قطبی می تواند به تشخیص و درمان به موقع کمک کند.
علت دقیق اختلال دو قطبی مشخص نیست.
محققان هنوز نتوانسته اند دقیقاً ژن هایی را پیدا کنند که در بروز این اختلال نقش دارند یا دقیقاً بفهمند که مغز در هنگام بروز این اختلال چگونه از نظر فیزیکی تغییر می کند. با این حال ، محققان درک می کنند که چه عواملی خطر ابتلا به این اختلال را افزایش می دهد. این بیماری بسیار وراثتی است ، بنابراین داشتن یک عضو خانواده با این بیماری خطر را بسیار افزایش می دهد. در حالی که افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این اختلال هستند ، همه این افراد به اختلال دو قطبی مبتلا نمی شوند. این نشان می دهد که عوامل محیطی و عوامل روانشناختی می توانند زمینه های جنون یا افسردگی را ایجاد کنند ، اگرچه همه افراد مبتلا به این اختلال یک رویداد تحریک کننده را تجربه نمی کنند
خانواده با سابقه اختلال دو قطبی
اگر در خانواده هسته ای خود دارای فردی مبتلا به اختلال دو قطبی هستید، مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر ، در این صورت ممکن است بیشتر در معرض خطر اختلال خلقی باشید. علائم ممکن است ابتدا در سالهای نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز کند.. محققان همچنین دریافته اند که هرچه والدین شما در سنین بالاتر این اختلال را تشخیص دهند ، خطر ابتلا به آن نیز بیشتر است.
با این حال ، ما می دانیم که ژنتیک تنها عامل نیست. مطالعات روی دوقلوهای یکسان نشان داده است که گرچه اختلال دو قطبی بسیار توارثی است ، اما هر دو دوقلو همیشه به این اختلال مبتلا نخواهند شد. این بدان معنی است که عوامل محیطی نیز می توانند در افزایش یا کاهش خطر ابتلا به این بیماری نقش داشته باشند.
عوامل خطر اختلال دوقطبی
افرادی که حوادث آسیب زا را تجربه می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال دو قطبی هستند. عوامل کودکی مانند سوءاستفاده جنسی یا جسمی ، بی توجهی ، مرگ والدین یا سایر حوادث آسیب زا می تواند خطر ابتلا به اختلال دو قطبی در زندگی را افزایش دهد. وقایع بسیار استرس زا مانند از دست دادن شغل ، انتقال به مکان جدید یا تجربه مرگ در خانواده نیز می تواند باعث بروز دوره های جنون یا افسردگی شود. کمبود خواب همچنین می تواند خطر بروز یک بیماری جنون را افزایش دهد
سوء مصرف مواد
افرادی که از مواد مخدر یا الکل سوءاستفاده می کنند نیز در معرض ابتلا به اختلال دو قطبی هستند. استفاده از مواد باعث ایجاد این اختلال نمی شود ، اما می تواند باعث بدتر شدن دوره های خلقی یا تسریع در شروع علائم شود. گاهی اوقات داروها همچنین می توانند شروع یک دوره شیدایی یا افسردگی را تحریک کنند.
جنسیت
اختلال دو قطبی به طور مساوی بر زن و مرد تأثیر می گذارد ، اما زنان سه برابر بیشتر تجربه دوچرخه تغییرات سریع در خلق و خو را دارند. همچنین آنها در مقایسه با مردان بیشتر احتمال دارد که دوره های افسردگی و مختلطی از این اختلال را تجربه کنند
اگر مطمئن نیستید که در معرض خطر اختلال دو قطبی هستید ، می توانید سوالات زیر را از خود بپرسید:
آیا کسی در خانواده شما به اختلال دو قطبی یا بیماری روانی دیگری مبتلا شده است؟
آیا آسیب های دوران کودکی را تجربه کرده اید؟
آیا اتفاقات استرس زای اخیر یا کمبود خواب را تجربه کرده اید؟
آیا بعد از مصرف مواد مخدر یا الکل متوجه تغییرات شدید خلقی شده اید؟
آیا تغییرات شدید خلقی بر کار ، مسئولیت های روزمره یا روابط شما تأثیر گذاشته است؟
حتی اگر به همه این سوالات “نه” پاسخ دهید ، باز هم می توانید در مورد نگرانی های خود با پزشک یا یک متخصص بهداشت روان صحبت کنید و ارزیابی تشخیصی دریافت کنید. اگر به این اختلال مبتلا هستید و نگران خطرات فرزندان خود هستید ، در مورد خطرات و مواردی که مداخلات می تواند به کودک در حفظ سلامت روان کمک کند با یک متخصص مشورت کنید.
اختلال دو قطبی
مهمتر از همه ، به یاد داشته باشید که این اختلال بسیار قابل درمان است و دارو ، درمان و سایر مداخلات می توانند نقش مهمی در کنترل علائم و کند کردن تغییرات سریع خلق و خوی داشته باشند. امروز با کسی صحبت کنید که می تواند به شما کمک کند در مسیر صحیح زندگی روزمره سالم قرار بگیرید.
امتیاز شما به این صفحه