سوگ
سوگواری نیازمند میزان بالای انرژی جسمانی و عاطفی است که میتواند توانایی تمرکز به رویدادها و افراد اطرافمان را تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه ضعف تمرکز حافظه نیز آسیب میبیند. سوگ میتواند شبیه به افسردگی باشد ولی برخلاف افسردگی که به نظر بدون دلیل شکل میگیرد، سوگ معمولا در پی موقعیتی مشخص یا فقدان کسی یا چیزی بهوجود میآید. لازم است برای کنار آمدن با سوگ برای آن زمان بگذارید و هنگام طیکردن دوره سوگ انتظار تحلیل رفتن جسمانی و روانی را نیز داشته باشید. مشاوره فردی و گروههای حمایتی میتوانند در مقابله موثر با سوگ به شما کمک کنند.
الکل و مواد مخدر
مصرف این مواد میتواند به طور قابل توجهی به حافظه(کوتاهمدت و بلندمدت) و دیگر عملکردهای بدن آسیب بزنند. این مواد میتوانند در کوتاه مدت باعث بیهوشی و در بلند مدت باعث افزایش خطر ابتلا دمانس شوند. مصرف بیشازحد الکل همچنین میتواند باعث سندرم ورنیکه-کورساکوف بشود که حتی با درمان فوری نیز در بعضی افراد تنها اندازهای بهبود مییابد.
داروها
دارو های تجویز شده توسط پزشکان هم میتواند باعث آسیب به بدن و حافظه بشوند. ممکناست داروها را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید ولی بااین حال مصرف همزمان تعداد بیش از اندازه داروها میتواند به طور قابل توجهی بر توانایی تفکر و یادآوری شما تاثیر بگذارد. اگر برای چندین اختلال به پزشکهای مختلف مراجعه میکنید لیست داروهای خود را به آنها بدهید تا دارویی تجویز نکنند که با داروهای فعلیتان تداخل داشته باشد.
شیمی درمانی
اگر برای درمان سرطان خود از شیمی درمانی استفاده میکنید ممکن است تجربه سردرگمی ناشی از داروها را داشته باشید. دانستن اینکه این سردرگمی متداول و معمولا موقتی است میتواند برای بیماران اطمینان بخش باشد.
خستگی و محرومیت از خواب
خواب خوب شبانه منافع زیادی دارد. مانند: افزایش انرژی، کندی افزایش وزن و توانایی تفکر روشنتر. خستگی ناشی از بدخوابیهای کوتاه مدت یا کاهش خواب مزمن میتواند بر یادگیری و حافظه تاثیر بگذارد. امتحان روش های بهبود عادات خواب میتواند در رفع این مشکلات موثر باشد.
ضربات مغزی و جراحات سر
ضربات مغزی و جراحات وارده به سر میتوانند باعث اختلال حافظه کوتاه مدت شوند همچنین برخی پژوهشها نشان داده اند که این آسیب ها می توانند احتمال ایجاد دمانس را نیز در بلندمدت بیشتر کنند. حتماً در هنگام ورزش اقداماتی مانند پوشیدن کلاه محافظ را انجام دهید. و اگر دچار ضربه مغزی شدید حتما تا بهبودی کامل سرتان از فعالیت های معمول و ورزشکردن پرهیز کنید. همچنین درباره سردردها و مشکلات تمرکزی که در پی آسیب سر ایجاد شدهاند با دکترتان مشورت کنید.
کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 از ویتامین های بسیار مهم میباشد. در موارد شدید کمبود ویتامین B12 علایمی ایجاد میشود که با زوال عقل اشتباه گرفته میشوند. با دریافت ویتامین B12 کافی ممکن است این علایم بهبود یابند یا در بعضی موارد حتی برطرف شوند.
مشکلات تیروئید
کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید هر دو می توانند باعث مشکلات شناختی مانند آسیب حافظه و سردرگمی شوند. اگر متوجه کندی مغزتان شدهاید یا یادآوری چیزها دشوارتر شده است ، این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید زیرا ممکن است نیاز به تست عملکرد تیروئید داشته باشید ، مخصوصا اگر علائم دیگری از مشکلات تیروئید را نیز تجربه می کنید. درمان مشکلات تیروئید می تواند حافظه و تمرکز شما را بهبود ببخشد.
بیشتر ما تجربه ناخوشآیند فراموش کردن چیزی را داشته ایم. این دورههای اختلال حافظه میتواند باعث رنجش و درماندگی و همچنین ترس از ابتلا به آلزایمر بشوند.
در حالی که آلزایمر و دیگر انواع دمانس باعث بسیاری از فراموشیها میشوند بااینحال فراموشی میتواند توسط عوامل موقتی نیز ایجاد شود که بعضی از آنها به راحتی نیز درمان پذیرند. در ادامه بعضی از عوامل فراموشی شرح داده میشوند.
عوامل هیجانی
بهدلیل تاثیر متقابل ذهن و بدن هیجانات و افکار میتوانند بر مغز تاثیر بگذارند. مقابله با هیجانات و استرسهای زندگی میتواند انرژی مورد نیاز برای بهخاطرسپاری و یادآوری جزییات و برنامهها را محدود کند معمولا فراموشیهای ایجاد شده توسط هیجانات با کمک گرفتن، مشاوره، تغییر سبک زندگی، و حتی با کاهش مواجهه با موارد استرسزا بهبود پیدا میکنند.
استرس
استرس بیش از حد میتواند ذهن را خسته کرده و باعث حواسپرتی و کاهش توان مغز بشود. درحالی که استرس حاد و کوتاه مدت میتواند باعث مشکلات لحظهای حافظه بشود، مواجهه مزمن و طولانی مدت با استرس ممکناست خطر ابتلا به زوال عقل را بیشتر کند. مدیریت استرس، راهبردی مهم در تامین کیفیت زندگی و بهبود سلامت بدن و مغز است.
افسردگی
افسردگی میتواند باعث کندی روانی و بیعلاقگی شدید به محیط شده و باعث افت عملکرد حافظه، تمرکز و هوشیاری بشود. ذهن و هیجانات شما ممکن است آنقدر مختل باشد که نتوانید به آن چیزی که در حال اتفاق افتادن است توجه کنید. در نتیجه به یاد آوردن چیزی که به آن توجه نکردید سخت خواهد شد. افسردگی همچنین با ایجاد اختلال در خواب یادآوری اطلاعات را بیش از پیش مشکل میکند. در بعضی موارد افسردگی باعث مشکلات شناختی مانند ضعف حافظه نیز میشود که به این وضعیت دمانس ساختگی میگویند. اگر نگران ابتلا به دمانس هستید ولی در واقع دچار دمانس ساختگی میباشید بهوسیله آزمونهای شناختی میتوانید این دو را از هم تشخیص داده و خیال خود را راحت کنید. در اکثر موارد افسردگی بسیار درمانپذیر است. معمولا ترکیبی از مشاوره و دارودرمانی میتواند بسیار موثر باشد.
اضطراب
اگر تابحال هنگام امتحاندادن با وجود تسلط بر مطالب همه چیز را فراموش کردهاید میتوانید اضطراب را مسئول بدانید. بعضی افراد در موقعیتهای خاص مانند امتحاندادن اضطراب میگیرند اما بقیه افراد دچار اضطراب همیشگی هستند که به طور مداوم با کارکرد معمولشان شامل یادآوری فعالیتهای روزمره تداخل میکند. شناسایی و درمان اضطراب میتواند کیفیت زندگی و احتمالا حافظه را بطور معناداری بهبود ببخشد.