فوبیای آسانسور و نقش VR تراپی در درمان آن
فوبیا آسانسور نوعی ترس غیر منطقی است. که می تواند تمامی واکنش های فرد را تحت تاثیر قرار دهد و عملکرد حرکتی او را دچار اختلال جدی نماید. این ترس معمولا نسبت به یک مکان و یا شرایط خاص می باشد. یکی از فوبیاهای بسیار شایع در میان انسان ها، فوبیای آسانسور است. که خیلی از افراد از آن رنج می برند و متاسفانه خیلی از افراد نمی دانند که به این فوبیا دچار شده اند. اما زمانی که درون آسانسور قرار می گیرند، دچار نفس تنگی شده و منتظر رسیدن هر چه سریع تر به طبقه مورد نظر هستند. به همین دلیل در ادامه قصد داریم شما را با علل و نشانه های فوبیای آسانسور و نقش VR تراپی در درمان آن، به طور کامل آشنا کنیم.
فوبیای آسانسور
فوبیای آسانسور چیست؟
فوبیای آسانسور نوعی ترس بیش از اندازه از فضای بسته است. که فرد هنگام ورود به آسانسور و بلافاصله پس از بسته شدن در آسانسور به آن دچار می شود. امروزه بسیاری از انسان ها درگیر این فوبیا می باشند. اما برخی از این افراد پس از ورود به آسانسور دچار حملات جدی مانند نفس تنگی، افزایش ضربان قلب، عرق کردن بیش از حد و … می شوند.
این افراد معمولا ترجیح می دهند 20 طبقه را با استفاده از پله ها، بالا بروند. اما حتی دو تا سه دقیقه درون آسانسور قرار نگیرند. به همین دلیل است که خرابی آسانسور و توقف آن برای حتی 1 دقیقه می تواند این افراد را به حملات پانیک دچار نماید. از همین رو این افراد در هر شرایطی از سوار شدن در آسانسور فرار می کنند.
دلایل ایجاد فوبیای آسانسور
معمولا این نوع از فوبیا، ریشه در کودکی افراد دارد. گیر افتادن در آسانسور برای مدت زمان طولانی و یا به تنهایی می تواند خاطره اضطراب آور تلخی را برای فرد به وجود آورده باشد. که زمینه فوبیا فرد نسبت به آسانسور می باشد. به همین دلیل هنگامی که فرد سوار آسانسور می شود، خاطرات اضطراب آور خود را به یاد می آورد. که در نهایت موجب استرس و حملات پانیک فرد می شود.
تنبیه های کودکی در فضاهای بسته و تاریک مانند انباری نیز، می تواند فوبیای فضای بسته ایجاد نماید. که شامل ترس از آسانسور نیز می شود.
نشانه های فوبیای آسانسور
- تپش قلب نامنظم و ایجاد نفس تنگی از ابتدایی ترین علائم و نشانه های این نوع فوبیا می باشد.
- ترس شدید و غیر طبیعی از خراب شدن آسانسور و ماندن میان طبقات یا ترس از سقوط آسانسور
- عرق کردن شدید بدن و احساس ضعف و بی حالی فرد نیز از دیگر علائم آن است.
- نگرانی و اضطراب بیش از اندازه پس از بسته شدن درب آسانسور
- ترجیح به استفاده از پله ها و اجتناب از سوار شدن آسانسور نیز از نشانه های ترس از آسانسور می باشد.
- ترس شدید از خفگی و احساس ناتوانی در تنفس هنگام حضور در آسانسور
- همچنین تمایل به حضور در فضاهای باز و بدون سقف نیز می تواند از نشانه های این نوع فوبیا محسوب شود.
فوبیای آسانسور
نقش VR تراپی در درمان فوبیای آسانسور
افرادی که میزان فوبیای آن ها نسبت به آسانسور خیلی شدید نمی باشد. معمولا با خود درمانی و راهکارهای معمول می توانند بر این ترس غلبه نمایند. از جمله راهکارهای خود درمانی می توان به موارد زیر اشاره نمود.
– تصور رویاهای شیرین و جذاب هنگام حضور در آسانسور
– پذیرش فوبیا خود نسبت به آسانسور و …
اما در صورتی که فرد به قدری نسبت به آسانسور ترس داشته باشد. که هنگام حضور در آن دچار حملات پانیک و احساس خفگی شود. بهتر است علاوه بر خود درمانی از روش های نوین درمانی نیز برای درمان فوبیا خود کمک بگیرد. خیلی از افرادی که به این فوبیا دچار هستند. برای اجتناب از مصرف دارو، از مراجعه به پزشک خودداری می نمایند.
VR تراپی نوعی روش درمانی نوین است. که با استفاده از واقعیت مجازی و مواجهه نمودن فرد با ترس هایش در فضای مجازی به درمان فوبیای آسانسور کمک می نماید. در این روش با تصویر سازی فضای آسانسور، فرد را در شرایط ترس قرار می دهد. تا به مرور زمان و مرحله به مرحله این ترس را از بین ببرد. به همین دلیل است که امروزه VR تراپی یکی از روش های پرطرفدار و موثر در از بین بردن فوبیا می باشد.