مدیریت زمان چیست و چگونه میتوان زمان را مدیریت کرد؟
مدیریت زمان نوعی اعمال کنترل آگاهانه بر میزان زمان صرف شده برای فعالیتهای خاص، به ویژه با هدف افزایش اثربخشی، کارایی یا بهرهوری است.
۱. زمان خود را ممیزی کنید:نخستین گام در مدیریت زمان این است که بدانید واقعا برای هر کاری که در طول روز یا هفته انجام میدهید، چقدر زمان صرف میکنید مثلا ممکن است فکر کنید تنها ۱۵ دقیقه از زمانتان، صرف چککردن ایمیل یا اینستاگرام میشود،اما در واقعیت این طور نیست و شما شاید بیش از یک ساعت زمان هزینه کنید بدون آن که بدانید.
آسانترین راه برای پیگیری وقت خود، استفاده از اپلیکیشنهایی مانند «رسکیو تایم» (Rescue Time)، «تاگل» (Toggl) یا کلندر است. بدین صورت که کارهای یک هفته خود را به همراه زمانی که صرف آن کرده اید، یادداشت کنید، سپس بر اساس گزارش این برنامهها، میتوانید بفهمید چه چیزی وقت شما را سرقت میکنند.
۲. تعیین اولویتها:مطمئن شوید که مهمترین وظایف شما در کارتان و اساسیترین اهدافتان در زندگی و روابطتان چیست. طبق اصل «پارتو» (Pareto) یا قانون ۲۰/۸۰، ۸۰ درصد از نتایج شما از ۲۰ درصد اقدامات شما حاصل میشود.
همچنین، مارک تواین، نویسنده آمریکایی میگوید: «اگر وظیفه شما خوردن یک قورباغه است، بهتر است این کار را ابتدا در صبح انجام دهید و اگر این کار شماست که دو قورباغه بخورید، بهتر است ابتدا بزرگترین آنها را بخورید.»
بنابراین اطمینان حاصل کنید که وظایف خود را بر اساس اهدافتان، اولویتبندی کردهاید. اگر کارهای مهم خود را نتوانید انجام دهید، مهم نیست که چقدر کار کم اهمیت کردهاید، در هر صورت شما زمان خود را به هدر دادهاید.
3. زمان بهرهوری خود را پیدا کنید:بعضی از افراد سحرخیر هستند، در حالی که برخی دیگر مانند جغد شبها بیدارند. هر فردی در زمان و ساعات خاصی، بهرهوری بالایی دارد و میتواند کارهای خود را به بهترین نحو انجام دهد این زمان، لزوما با زمان بهرهوری سایر افراد، دوستان و حتی خویشاوندانش یکسان نیست.
بنابراین، اگر در ساعات اولیه صبح، کارآمدتر هستید، صبح زود برخیزید و شروع به کار کنید. همچنین، اگر ترجیح میدهید در شب کار کنید، تا اواخر شب بیدار بمانید، فقط و فقط یادتان باشد هرگز خود را مجبور نکنید که عادتهایتان را تغییر دهید تنها به این دلیل که گفتهاند بدن انسان در فلان زمانهای شبانه روز، بهرهوری بالایی دارد.
4. نه گفتن را یاد بگیرید:همیشه مواقعی پیش میآید که اطرافیانمان از ما میخواهند که زمان خود را در اختیار آنها قرار دهیم و درخواست هایشان را انجام دهیم، در چنین مواقعی اول باید درخواست آن شخص را بررسی کنید و ضرورت بله گفتن به آن درخواست را بسنجید، مواردی هستند که انجام آنها خوب است، اما انجام ندادنشان عواقبی در پی ندارد بنابراین باید از بله گفتن به چنین درخواستهایی که در مدیریت زمان نقش مهمی دارند اجتناب کنید و با گفتن نه زمان بیشتری را برای کارهای مهم تر خود بخرید.