مهارت نه گفتن
چگونه « نه »بگوییم / مهارت نه گفتن
مهارت « نه » گفتن یکی از مهارت های جرأت ورزی است.
اگر نگران هستید که چگونه نه بگویید، برای شروع بهتر است جملات زیر را مد نظر قرار دهید:
1- می شه چند لحظه بهم فرصت بدید؟
2- الان یه مقدار گرفتارم چطوره بعدا باهم صحبت کنیم؟
3- اجازه میدید یه مقدار درموردش فکر کنم، بعدا بهتون خبر میدم.
4- خیلی دوست دارم بهتون کمک کنم، ولی متاسفانه نمیتونم.
5- الان خودم لازمش دارم نمیتونم بهتون قول بدم …
نه گفتن همین کلمه ساده در بسیاری از اوقات بسیار دشوار است. برخی از افراد نمی توانند در برابر درخواست های دیگران نه بگویند. شاید به نظر ساده باشد ولی باور کنید خیلی ها اصلا مهارت نه گفتن را ندارند. آیا از آن دست آدم هایی هستید که همیشه به درخواست های به جا و نابجای دیگران پاسخ مثبت می دهید؟ آیا بعد از دادن پاسخ منفی احساس بدی دارید؟ جالب است بدانید که شما تنها نیستید بسیاری از افراد در جامعه نمی توانند در مقابل خواسته های غیر منطقی با قاطعیت پاسخ منفی بدهند. طبق آمارهای اعلام شده از وقوع جرم و بزه در نوجوانان، اغلب سوء استفاده ها به دلیل عدم مهارت فرد در نه گفتن رخ داده است.
مهارت نه گفتن چیست؟
وقتی مودبانه به درخواست های غیر منطقی، پاسخ نه می دهید دارای یک مهارت قدرتمند در برقراری ارتباط با دیگران هستید. این مهارت از کودکی در انسان شکل می گیرد و کاملا اکتسابی است. مهارت نه گفتن ریشه در ژنتیک ندارد و از نسلی به نسل دیگر منتقل نمی شود. البته والدینی که به درستی دارای مهارت های ارتباطی نظیر نه گفتن هستند، این مهارت را به کودکان یاد می دهند. وقتی شخصی در بزرگسالی نمی تواند در مقابل درخواست های اطرافیان پاسخ منفی بدهد دچار مشکلات جدی شخصیتی است.
مهارت نه گفتن یکی دیگر از مهارت های ارتباطی است که همچون مهارت مذاکره کرده، مهارت سوال پرسیدن و مهارت واگذار کردن کارها یاد گرفتنی است. در طول زندگی و از همان ایام کودکی باید یاد بگیریم که هر درخواستی پذیرفتنی نیست. این مهارت به مرور قوی تر شده و به طور کامل رشد خواهد کرد. مثل دیگر مهارت ها برای کسب قدرت نه گفتن باید تمرین کرد.
نه گفتن به مفهوم مخالفت با دیگران نیست. این یک حق طبیعی است که افراد برخی درخواست ها را پذیرفته و برخی دیگر را رد کنند. افرادی که اعتماد به نفس پایین تری دارند قدرت نه گفتن به درخواست های اطرافیان را ندارند. این یک فاجعه بزرگ است که به اجبار تن به درخواست هایی بدهید که طبق میل و اراده تان نیست. پذیرش اجباری درخواست های دیگران موجب بروز استرس، اضطراب و حتی خشم در فرد می شود. نگران نباشید با گفتن نه دوستان خود را از دست نخواهید داد. پافشاری روی حقوق فردی و نه گفتن در مواجه با درخواست های غیر منطقی، نشان دهنده اعتماد به نفس بالای فرد است.
امتیاز شما به این صفحه