نقش شبکه های مجازی در آسیب های اجتماعی:
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و شرایط دسترسی آسان به اینترنت، استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی از جمله کارهای روزمره ای است که تمامی افراد و متاسفانه یا خوشبختانه تمامی سنین می توانند به آن دسترسی داشته باشند. به همین دلیل مانند زمان های گذشته نمی توان افکار افراد را محدود به خانواده و آشنایان نمود. امروزه فشار دادن چند دکمه می تواند ارتباط شما را با سراسر جهان برقرار سازد. اما یکی از دغدغه های بزرگ زندگی های اجتماعی و شخصی تاثیر این ارتباطات در زندگی افراد است. آیا استفاده نمودن از این شبکه های اجتماعی می تواند مفید باشد و یا ممکن است آسیب های اجتماعی را به همراه داشته باشد؟ چقدر می تواند موجب افسردگی و استرس در افراد شود؟ در چه صورت می توان کنترل شده این ارتباط را حفظ نمود؟ و … این سوالات از مهم ترین نگرانی های انسان ها می باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با تاثیر شبکه های اجتماعی در زندگی انسان و آسیب های اجتماعی آن، بیشتر آشنا کنیم.
تاثیر شبکه های مجازی در ایجاد آسیب های اجتماعی
متاسفانه با توجه به آمارهای ثبت شده افرادی که از شبکه های مجازی استفاده نمی کنند از میزان استرس و افسردگی کمتری نسبت به افرادی که از این شبکه ها استفاده می کنند، برخوردار هستند. شاید در ظاهر این شبکه های اجتماعی تاثیری در آسیب های اجتماعی نداشته باشد. اما دلایل مختلفی وجود دارند که، نشان دهنده تاثیر گذاری این شبکه ها در زندگی اجتماعی و شخصی افراد می باشد.
معمولا افراد لحظات خوش، زیبایی ها، و یا برعکس احساسات منفی خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارند. که در هر دو صورت می تواند شما را تحت تاثیر قرار دهد. معمولا زیبایی ها، سفره های رنگین، سفرهای رویایی و … می توانند میزان حسادت، خشم و ناامیدی را در شما به شدت افزایش دهند. این علائم در نهایت شما را به کام افسردگی های شدید خواهد برد.
از طرفی جملات ناراحت کننده، تمایل به خودکشی افراد، نمایش آسیب های اجتماعی و … همگی از مواردی هستند که، می توانند موجب آزار روحی شما شده و دیدگاه شما را نسبت به زندگی دچار اختلالات منفی نمایند. بزرگ ترین دلیل این آسیب ها نمایش نیمه پر لیوان است. بسیاری از افراد ممکن است در زندگی دچار مشکلات بسیاری باشند. اما با لبخند های مصنوعی پست های جذابی را به اشتراک بگذارند. یکی از عیب های بسیار بزرگ شبکه های مجازی که موجب آسیب های اجتماعی می شود این است که، در این شبکه ها ظاهر زیبای هر چیزی نمایش داده می شود، بدون آنکه از باطن آن چیزی گفته شود.
آسیب های اجتماعی
نشانه و علائم آسیب های اجتماعی ناشی از شبکه های مجازی
- مقایسه زندگی واقعی خود با زندگی مصنوعی و دروغی دیگران در شبکه های مجازی
- تمایل به حضور در زندگی های مجازی و فراموش کردن زندگی واقعی خود
- تجربه خشونت و آزارهای اجتماعی
- اختلال حواس در هنگام کار و درس خواندن
- کمبود زمان برای تفریح و کار به دلیل حضور در فضای مجازی
- اختلال در خواب
- تشدید نمودن علائم استرس، اضطراب و افسردگی در فرد
- در نهایت از خطرناک ترین علائم منفی این شبکه های مجازی می توان به، انجام کارهای خطرناک و غیر عقلانی جهت محبوبیت در فضای مجازی اشاره نمود.
پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی در شبکه مجازی
- مدت زمان مشخصی را برای استفاده از فضای مجازی تعیین نمایید. همچنین در استفاده از فضای مجازی محدودیت در منابع مشخص کنید.
- هر چیزی را در فضای مجازی به صورت تصویر و یا متن قرار ندهید.
- محدودیت دنبال کننده را جدی بگیرید. صفحه مجازی خود را به صورت خصوصی در آورید. همچنین سعی کنید تعداد دنبال شوندگان خود را مدیریت نمایید.
- قضاوت صحیح از زندگی دیگران را بیاموزید. باور داشته باشید که رنگ و لعاب شبکه های اجتماعی با دنیای واقعی پشت آن ها متفاوت است.
- از بیشترین زمان هایی که از شبکه های مجازی استفاده می شود، قبل خواب شب است. معمولا همین موضوع موجب اختلال در خواب افراد می شود. بسیاری از افرادی که از شبکه های اجتماعی استفاده می نمایند. می گویند که هنگام خواب می خواهند شبکه اجتماعی خود را چک کنند، اما زمانی به خود می آیند که، چندین ساعت است که بی دلیل در فضای مجازی می گردند. به همین دلیل بهترین کار برای پیشگیری از این آسیب، نبردن تلفن همراه در رختخواب است.
امتیاز شما به این صفحه