logo (1)

گوشی هراسی

نوموفوبیا

گوشی هراسی

بیماری نوموفوبیا ؛ بیماری خطرناک عصر حاضر

تا حالا براي تان پيش آمده كه موبايل تان را جا بگذاريد و يا شارژ موبايل تان تمام شود، آيا يادتان مي آيد چه احساسى را تجربه كرده ايد؟
اگر نگران و مضطراب و پريشان شده ايد يعنى شما هم به اختلال هراس جدايي از تلفن همراه كه اختلال عصر حاضر است و ميليون ها نفر به آن مبتلا هستند، مبتلاييد!
نوموفيا در واقع مخفف (no mobil phobia) است، اگر از خاموش بودن و دور بودن و عدم دسترسى به موبايل مان برآشفته مي شويم، اين كه هنگامى كه موبايل همراهمان نيست احساس خوبي نداريم، شايد بترسيم كه اتفاقى برايمان بيافتد و بى موبايل چكار كنيم يعنى مبتلا به نوموفوبيا هستيم.

.

در اين مواقع گاهى ميزان استرس و اضطرابى را كه تجربه مي كنيم آنقدر بالاست كه با استرس انجام يك عمل پزشكى يا وارد شدن به مرحله ايى خاص از زندگى برابرى مي كند، اين اختلال ممكن است هميشه مضطرب تان نكند ولى فكر شما را مرتب درگير كند، يعنى مرتب در هر شرايطى كه هستيد به موبايل تان فكر كنيد. همه اينها باعث مي شود چون فكر و ذهنتان مرتب درگير است هيچ يك از مسئوليت هاي تان درست و به موقع انجام ندهيد.
همه ما در معرض اين اختلال قرن حاضر هستيم، به خودمان كمك كنيم زمان هاى استفاده از موبايلمان را مديريت كنيم، موبايل يك وسيله است نه عضوى از بدنمان! لازم نيست همه جا و در هر شرايطى آن را همراه داشته باشد.

آیا شما هم مبتلا به نوموفوبیا هستید؟

شما هم با نبود گوشی همراه خود، دچار هراس و استرس می شوید؟ تا چه حد به بودن گوشی همراهتان وابسته اید؟ در دنیای امروز یکی از وسایل بسیار مهم و ضروری در کنار هر فرد، تلفن همراه او است. شاید این روز ۹ تامین به ندرت افرادی را بتوان دید که تلفن همراه با آن‌ها در کنارشان وجود ندارد و یا مدت زمان زیادی بدون آن سر کنند. یکی از معضلات زندگی امروز، همین ورود گوشی‌های تلفن‌های همراه بطور کامل به زندگی شخصی و اجتماعی است. در یک دهه اخیر به گونه ای زندگی‌ها با وجود تلفن‌های هوشمند تغییر پیدا کرده که شاید هرگز آن را باور نمی‌کردیم.

تلفن‌های همراه تبدیل شده‌اند به یک وسیله ضروری که حتی زندگی افراد را در دست گرفته‌اند. این روزها در کنار اعتیاد به مواد مخدر و اعتیادآور، نام تلفن‌های همراه را هم می‌بینیم که به معضلی در دنیای امروز تبدیل شده‌اند. وابستگی بیش‌ازحد به وجود تلفن‌های همراه، از دید روانشناسان یک اختلال اضطرابی است که آن را نوموفوبیا (no-mobile-phone phobia) می‌نامند و می‌توان گفت درصد بالایی از افراد جامعه، مبتلا به این اختلال هستند.

ما در این مقاله می‌خواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، از این اختلال جدید بگوییم شاید شما هم بدون اینکه متوجه باشید، مبتلا به نوموفوبیا شده اید پس ما را در این مقاله همراهی کنید تا راه‌های درمان آن را بررسی کنیم. این وابستگی شدید و وسواس گونه به تلفن‌های همراه، تبدیل به یک اعتیاد حقیقی و خطرناک شده است.

نوموفوبیا چیست؟

در سال 2010 برای اولین بار این اختلال شناسایی و نام نوموفوبیا (no-mobile-phone phobia) را به آن دادند. همانطور که از نام آن پیدا است، این اختلال به ترسی اشاره می‌کند که از نبود تلفن همراه فرد را دربرمی گیرد. تعداد بسیار زیادی از مردم دچار نوموفوبیا هستند و از آن رنج می‌برند بدون این‌که آگاهی‌های لازم را در مورد آن داشته باشند. افرادی که به چشم یک شریک زندگی به تلفن همراه خود نگاه می‌کنند و بدون آن می‌توانند علائم افسردگی را از خود نشان دهند.

آمارهای دقیقی نشان داده که می‌توان با اطمینان گفت بیش از ۵۰ درصد از جمعیت دنیا، مبتلا به نوموفوبیا یا همان احساس اضطراب از نبود تلفن همراه هستند. البته شدت آن در افراد متفاوت است. برای این اعتیاد نمی‌توان گروه سنی مشخصی را به‌عنوان گروه هدف معرفی کرد زیرا در دنیای امروز، کودکان از همان بدو تولد، با تلفن‌های همراه آشنا می‌شوند و ساعت‌های زیادی از روز را با آن‌ها می‌گذرانند در نتیجه از همان سن کودکی افراد در معرض اضطراب ناشی از نبودن تلفن‌های همراه قرار می‌گیرند و مسلماً کودکان و نوجوانان، در برابر این اختلال اضطرابی، آسیب‌پذیرتر هستند.

.

مهم‌ترین نکته منفی این عادت و اعتیاد این است که افراد سعی می‌کنند در شبکه‌های مجازی وابسته به تلفن همراه، مورد تایید قرار بگیرند و اگر این تایید را دریافت نکنند، می‌توانند به راحتی علائم افسردگی را از خود نشان دهند. اعتیاد تنها وابستگی به مواد مخدر نیست بلکه ایجاد وابستگی شدید به هر وسیله‌ای، می‌تواند خطرناک باشد. افرادی که دچار نوموفوبیا هستند، با استفاده از تلفن همراه و فضاهای مجازی احساس رضایت کاذب می‌کنند و هر بار نیاز به این تایید شدن بیشتر می‌شود و آن‌ها بیشتر در این فضا غرق می شوند. از دیگر دلایل ابتلا به این اختلال می توان به پایین بودن عزت نفس و مشکل در برقراری ارتباط با دیگران، اشاره کرد.

علائم نوموفوبیا

نوموفوبیا هم مانند فوبیاهای دیگر، علائمی چون ترس، اضطراب و نگرانی را دارد که می‌تواند به تپش قلب، درد معده، افکار وسواسی و سردرد منتهی شود. البته در رابطه با نوموفوبیا علائم اختصاصی هم وجود دارد که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • چک کردن تلفن همراه با هراس

  • شروع صبح و اتمام روز با چک کردن تلفن همراه

  • تلفن همراه همه جا همراه شما باشد و اگر نباشد، دچار اضطراب یا فشار روحی می شوید

  • پاسخ دادن به تلفن بدون در نظر گرفتن موقعیت بطور مثال چک پیام های رسیده در رانندگی یا در توالت و حتی در حین انجام کارهای مخاطره‌آمیز و فراموشی شرایط خود

می توان گفت افرادی که به تلفن همراه اعتیاد پیدا کرده‌اند و همچنین دچار نوموفوبیا شده‌اند، به شکل برده‌هایی در دنیای امروز درآمده‌اند. چک کردن مرتب تلفن همراه باعث می‌شود خیلی از جنبه‌های زندگی فراموش شوند و تأثیری مخرب بر روابط اجتماعی، کاری و دوستانه و شخصی شما داشته باشد. توجه بیش از حد به تلفن و وقت گذراندن با آن، اضطرابی را در شما به وجود می‌آورد که ناشی از نبودن تلفن همراه است و می‌تواند همه زندگی شما را دربر بگیرد.

افرادی که از نوموفوبیا رنج می‌برند، نمی‌توانند با خیال راحت به مسافرت بروند زیرا همیشه از نبود آنتن یا کم شدن پهنای باند، می‌ترسند و به این‌گونه فرصت‌های رفتن به مکان‌هایی زیبا را از دست می‌دهند. نبودن مکانی برای شارژ تلفن، برای آن‌ها محدودیت های زیادی را فراهم می‌کند و ترجیح می دهند بیشتر در خانه بمانند. همچنین علائمی چون بی‌خوابی و تنهایی را هم می‌توان به عوارض دیگر این اختلال اضافه کرد.

نکته: افرادی که دچار نوموفوبیای حاد می شوند، در طول شب چندین بار بیدار شده و تلفن همراه خود را چک می‌کنند.

روش‌های مقابله با نوموفوبیا

نوموفوبیا یک بیماری جدی روانی است که حتماً در صورت ابتلا به آن، باید به فکر درمان باشید و با استفاده از مشاوره‌های تخصصی و افرادی ماهر و متخصص در این زمینه، به بهبود حال خود کمک کنید. موارد زیر را هم می‌توانید در کنار درمان اصلی، رعایت کنید:

  • بهتر است در طول روز زمان‌هایی را مشخص کنید که در آن‌ها، تلفن همراه را از خود دور کنید و ذهن خود را عادت دهید که ساعت‌هایی در طول روز، باید ارتباط خود را بطور کامل با تلفن همراه قطع کنید. زمان‌هایی مثل صرف غذا، صحبت با دوستان و صحبت با اعضای خانواده.

  • یکی از دلایل بروز نوموفوبیا این است که ما دنبال تازه هایی در فضای مجازی هستیم که شاید نتوانیم آن‌ها را در دنیای واقعی تجربه کنیم و گاهی چنان این موارد در زندگی ما زیاد می شوند، که جای زندگی حقیقی ما را می‌گیرند درحالی‌که ما باید درک کنیم که زندگی حقیقی ما بسیار مهم است و وقت و انرژی مناسبی را باید برای آن بگذاریم تا به هدف‌ها و آرزوهای خود برسیم.

  • حتماً شما هم افرادی را دیده‌اید که به محض رسیدن یک اعلان، آن را باز می‌کنند حال این اعلان می‌تواند تبلیغاتی یا از شبکه‌های مجازی باشد و این‌که اگر پیامی را برای کسی ارسال می کنند، اضطراب دارند تا وقتی پیامشان دیده شود. اگر شما هم جزو این افراد هستید، بهتر است با تنظیمات موجود در هر برنامه، اعلان‌ها را بی‌صدا کنید به طوری که برای شما نمایش داده نشوند. و بطور متوالی، فاصله زمانی چک گوشی خود را بیشتر کنید.

  • بهتر است در تلفن همراه خود هر برنامه‌ای را نصب نکنید و تنها از برنامه‌هایی استفاده کنید، که حقیقتاً به آن‌ها نیاز دارید. شبکه‌های اجتماعی می‌توانند یک دام بزرگ برای زندگی شخصی و اجتماعی شما باشند. بهتر است تا می‌توانید آن‌ها را محدود کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
بستن

سبد خرید

بستن

بستن

دسته بندی ها

فرم جستجو

Call Now Button