logo (1)

آر تی ام اس RTMS چیست؟ درمان استرس و اضطراب به روش دکتر ابوالفضل احیائی

معرفی دستگاه آر تی ام اس RTMS

در سال 1980 مرتون و مورتون با موفقیت از تحریک الکتریکی transcranial (TES) برای تحریک قشر مغز ( آر تی ام اس ) استفاده کردند. با این حال ، این روند بسیار ناراحت کننده بود ، و متعاقبا آنتونی تی. بارکر شروع به جستجوی جایگزینی برای روش تحریک الکتریکی مغز TES کرد وی شروع به کاوش در استفاده از میادین مغناطیسی برای تغییر سیگنال الکتریکی در مغز کرد و اولین دستگاههای TMS پایدار در سال 1985 اختراع گردیداین روش در ابتدا به عنوان وسایل تحقیقاتی مورد ارزیابی قرار گرفتند ولی ارزیابی از پتانسیل درمانی این دستگاه بعداً توسعه یافته است) FDA سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای اولین بار دستگاه های TMS را در اکتبر 2008 ابتدا در درمان بیماری افسردگی و سپس در درمان وسواس و پانیک و اختلال استرس بعد از حادثه و میگرن مورد تایید قرار داد و در مقالات برای درمان فیبرومالژی و پارکینسون و پای بی قرار استفاده درمانی ذکر شده است.

تحریک مغناطیسی Transcranial Transcranial (RTMS) یک درمان مؤثر ، عاری از دارو ، غیر تهاجمی برای افسردگی است که از تحریک مغناطیسی برای تحریک نواحی مغز تنظیم کننده خلقی استفاده می کند.

مغز انسان ذاتاً ارگان الکتریکی است که از طریق انتقال سیگنالهای الکتریکی بین سلولهای عصبی عملکرد دارد. درمان RTMS با فرآیندهای طبیعی بدن شما به سادگی با افزایش تعداد و دفعات انجام چنین انتقالاتی کار می کند.

RTMS از انرژی مغناطیسی برای تحریک ناحیه ای از مغز که خلق و خو را تنظیم می کند ، استفاده می کند.

به همین ترتیب ، می تواند فعالیت را در نواحی متمرکز مغز تغییر داده و اثرات مورد نظر خود را به اثبات برساند که در درمان انواع مشکلات سلامت روان از جمله افسردگی .پانیک.وسواس/میگرن وptsd مفید است.

تحقیقات نشان داده است که بخش اعظمی از بیمارانی که نسبت به داروهای ضد افسردگی پاسخگو نبودند ، هنگام درمان با RTMS بهبود قابل توجهی در علائم افسردگی خود تجربه می کنند .

دستگاه ار تی ام اس
دستگاه rtms
کلینیک اعصاب و روان راه احیا تنها مرکز درمان با دستگاه آر تی ام اس می باشد که ، شش دستگاه جدید Deep rtms به صورت فعال و همزمان در حال کار دارد.
دستگاه ار تی ام اس

انواع موارد کاربرد دستگاه آر تی ام اس

یکی از پرتکرار ترین سوالاتی که مطرح می شود این است که دستگاه آر تی ام اس در درمان کدام بیماری ها اثر دارد؟.

انواع موارد کاربرد دستگاه آر تی ام اس از این قرار است:

  • درمان افسردگی
  • درمان اختلال اضطراب
  • درمان اختلال استرس
  • درمان اختلال وسواس
  • درمان توهمات شنوایی
  • درمان اختلال پارکینسون
  • درمان اسکیزوفرنی
  • درمان آسیب هایی مثل سکته مغزی
  • درمان اختلال دو قطبی
  • درمان بیماری صرع
  • درمان سردرد های میگرنی
  • درمان فلج صورت

عوارض دستگاه آر تی ام اس

همانطور که گفتیم این دستگاه به طور غیر تهاجمی عمل کرده و روی بیمار تاثیر می گذارد، بنابراین کمترین میزان عوارض را خواهد داشت. حتی عوارض این دستگاه نسبت به دارو نیز بسیار کمتر می باشد. بسیاری از دارو هایی که در بیماران اعصاب و روان استفاده می شوند بعد ها عوارضی دارند مانند خودکشی، اعتیاد به دارو و … که دستگاه آر تی ام اس چنین عوارضی نخواهد داشت. اگر بخواهیم به طور کلی یک عیب برای آر تی ام اس بیان کنیم بروز سردردی بلافاصله پس از درمان در برخی بیماران است که با گذشت چند ساعت بهبود می یابد. در موارد بسیار نادر نیز شاهد حساسیت پوستی یا اسپاسم موقتی در سر مشاهده شده است. برخی نیز ادعا می کنند احساس می کنند که سرشان سبک شده است.

مدت زمان درمان بیماری با استفاده از دستگاه ار تی ام اس چقدر است ؟

مدت زمان درمان با استفاده از دستگاه‌های ار تی ام اس (RTMS) بسته به نوع بیماری، شدت بیماری، و واکنش بیمار به درمان ممکن است متفاوت باشد. در بیشتر موارد، درمان با RTMS برای دوره‌های زمانی محدودی انجام می‌شود، معمولاً بین چند هفته تا چند ماه. برای افرادی که به درمان پاسخ مثبت می‌دهند، اغلب توصیه می‌شود که در دوره‌های درمانی تکراری شرکت کنند تا اثر درمانی برای مدت زمان بیشتری حفظ شود.

در هر صورت، مدت زمان دقیق درمان با RTMS باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد. این پزشک می‌تواند با بررسی وضعیت بالینی شما و پاسخ شما به درمان، مدت زمان دقیق تری را برای شما تعیین کند

آیا RTMS بی خطر است؟

شما می توانید اطمینان داشته باشید که rTMS به عنوان یک درمان قابل ملاحظه ای بی خطر ، با خطر بسیار کم عوارض جانبی در نظر گرفته می شود.

غالباً ، در جاهایی که مداخلات دیگر شکست خورده باشد ، کار می کند.

درمان rTMS کاملاً غیر تهاجمی است: نیازی به سوزن یا بیهوشی ندارد. از آنجا که تنها چیزی که وارد بدن شما می شود انرژی خالص است ، rTMS عاری از بسیاری از عوارض جانبی مرتبط با داروهای ضد افسردگی (شکایت معده ، کاهش میل جنسی و غیره) است. تقریباً بیش از نیم ساعت در هر جلسه به عنوان یک روش سرپایی انجام می شود. rtmsبدون نیاز به بیوشی و بدون درد انجام می گیرد و مانند ECTیا شوک نیست ، تنها عارضه ان ممکن است سردرد درناحیه پالس ها با شد که با خوردن یک مسکن بر طرف می شود.

فرم درخواست مشاوره دستگاه آر تی ام اس

ویدئو مصاحبه با بیمارن درمان شده با استفاده از دستگاه آر تی ام اس

درمان انواع وسواس ها با دستگاه آر تی ام اس

افرادی که به انواع وسواس ها دچار هستند می توانند برای درمان و کاهش علائم وسواس هایشان از روش درمانی آر تی ام اس کمک بگیرند. انواع وسواس ها مثل:

  • اختلال وسواس فکری و عملی
  • اختلال وسواس مو کندن: مثل موی سر یا ابرو و مژه
  • اختلال وسواس پوست کندن: مثل پوست لب
  • اختلال وسواس بدریخت انگاری: در واقع اینان تصور می کنند که صورت و بدن شان بسیار زشت و غیر قابل تحمل است

درمان انواع سردرد های میگرنی با دستگاه آر تی ام اس

یکی از مهم ترین کاربردهایی که دستگاه آر تی ام اس دارد درمان انواع سردردهای میگرنی می باشد. از جمله انواع آن ها:

  • سردرد میگرن عصبی
  • سردرد میگرن مزمن
  • سردرد میگرن قائدگی
  • سردرد تنشی

درمان افسردگی با دستگاه آر تی ام اس

افسردگی نیز از جمله بیماری های شایع روانی است که این روز ها آمار ابتلا به آن بسیار قابل توجه می باشد. در ابتدای مسیر درمانی افراد تحت دارو درمانی قرار می گیرند اما در مواردی که افراد دچار افسردگی های مقاوم به دارو باشند بهترین جایگزین درمانی روش آر تی ام اس می باشد.

بنابراین در این موارد توصیه اکید به افراد این است که به یک روانپزشک خوب یا متخصص اعصاب خوب مراجعه کنید که با دستگاه تحریک مغناطیسی مغز rtms آر تی ام اس به درمان بیماران می پردازد.

در کلینیک اعصاب و روان راه احیاء زیر نظر و مدیریت دکتر ابوالفضل احیایی درمان های متفاوتی با دستگاه آر تی ام اس انجام می گیرد که تعدادی از آنها در بالا گفته شد و شما عزیزان می توانید جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید .

چگونه تحریک مغناطیسی مکرر Transcranial (rTMS) کار می کند؟

آر تی ام اس از طریق یک میدان مغناطیسی پالس ، فعالیت الکتریکی مغز را تحت تأثیر قرار می دهد. این میدان مغناطیسی با عبور پالسهای جریان سریع از طریق سیم پیچ سیم ایجاد می شود. سیم پیچ سیم به صورت پلاستیکی قفل شده و در نزدیکی پوست سر بیمار قرار می گیرد تا میدان مغناطیسی در مناطق خاصی از مغز متمرکز شود. میدان مغناطیسی با خیال راحت می تواند بدون ایجاد درد به پوست سر و جمجمه نفوذ کند و در سلول های هدفمند مغزی جریان ایجاد کند. از آنجا که این تحریک در فواصل منظم داده می شود به آن TMS تکراری یا rTMS گفته می شود.

نحوه عملکرد دستگاه RTMS

نحوه ي عملكرد دستگاه rtms و موارد كاربرد آن: دستگاه rtms(تحريك مغناطيسي فراجمجمه اي)،از. سيم پيچي با روكش پلاستيكي تشكيل شده كه روي پوست سر قرار گرفته و باعث تحريك نواحي خاصي از قشر مغز ميگردد؛اين دستگاه به صورت كاملا ايمن و بدون درد و بدون عوارض جانبي و با روشي غير تهاجمي،باعث ايجاد جريان الكتريكي در نورون هاي مغزي ميگردد.اثر بخشي اين روش درماني بسيار سريع بوده به طوريكه پس از٢-٤هفته بهبودي قابل ملاحظه اي در كاهش علائم ديده ميشود. اين روش درماني براي بيماران افسرده به ويژه افرادي كه حتي يك دوره درمان دارويي و روان درماني ناموفق داشته اند بسيار موثر است،همچنين در مواردي مثل وزوز گوش،درمان سردردهاي ميگرني،درمان اختلالات اضطرابي،هراس ،اختلال استرس پس از سانحه و وسواس،نتيجه ي مطلوبي دارد.

مراحل درمان با دستگاه آر تی ام اس

  • در ابتدا باید روی صندلی مخصوصی بنشینید.
  • ابزار هایی روی سر شما قرار می گیرند که امکان ایجاد میدان مغناطیسی را فراهم می کنند.
  • این تحریکات الکتریکی باعث می شود که تمامی نورون های مغزی در یک ناحیه خاص درگیر شوند و فعالیت های کوتاه مدتی داشته باشند.
  • تحریک یا بازداری از فعالیت های مختلف مغزی باعث می شود که بسیاری از مهم ترین بیماری های روحی و روانی درمان شود.

درمان فیبرومیالژی با دستگاه RTMS

 
فیبرومالژی (FM) نوعی اختلال درد مزمن کلیه با علت ناشناخته است .

علائم مشخصه شامل درد گسترده و حساسیت عضلات است که به طور معمول با اختلال خواب ، خستگی ، علائم افسردگی و شکایات شناختی و علایم گوارشی همراه است. کالج روماتولوژی دانشکده آمریکایی معیارهای بیماری را در سال 1990 مشخص کرد ، که شامل درد حداقل 3 ماه بالاتر از دور کمر به صورت دو طرفه ، درد اسکلتی محوری و حساسیت 11 نقطه از 18 .

اگرچه FM با درد اسکلتی عضلانی مشخص می شود ، شواهد نشان می دهد که این یک اختلال عضلانی تنها نیست تاکنون ، جستجوی دلایل محیطی ، سیستمیک یا روانپزشکی برای FM ، علت خاصی را کشف نکرده است. در بررسی مداوم FM ، توجه بیشتر به فرآیندهای نظارتی مرکزی مرکز (نخاع و فوق نخاعی) انجام شده است . تحقیقات عصبی عملکردی برخی از ساختارهای خاص مغز (تالاموس ، قشر کینگزولال قدامی ، قشر مغز حسی ، ساختارهای لیمبی) را مشخص کرده است که به نظر می رسد درگیر تجربه درد هستند ، و اجزای حسی-تبعیض آمیز و عاطفی-تحریک درد به عنوان نواحی متمایز آناتومیکی مغز ظاهر می شوند . تغییرات عصبی ناشی از تحریک مضر می توانند عملکرد ناهنجاری (حساسیت زدایی) در این مناطق از مغز ایجاد کنند و یک مکان و مکانیسم ممکن را برای توضیح پدیدارشناسی سندرمهای درد مداوم و چند وجهی مانند FM ، که هیچ آسیب شناسی محیطی توضیحی آشکار ندارند ، پیشنهاد می کند.

 

هزینه درمانی با روش آر تی ام اس

واقعیتی که وجود دارد این است که هزینه هایی که برای درمان با دستگاه آر تی ام اس تعیین می شود با توجه به معیارهای مختلفی مشخص می گردد برای مثال:

  • تعداد جلسات درمانی
  • نوع اختلال و بیماری قابل درمان

در واقع هر بیماری که به پزشک مراجعه می کند با یکسری شرایط اختصاصی روبرو است. بنابراین هر بیمار بسته به این که چه درجه ای از بیماری ( از شدید تا خفیف) را تجربه می کند باید در تعدادی از جلسات درمانی شرکت کند. شدت و نوع بیماری باعث می شود که هر کسی نیازمند تعداد جلسات مشخصی باشد.

پس زمانی که بیماران به پزشکان مراجعه کردند و بعد از بررسی های لازم تعداد جلسات تقریبی تعیین می شود و هزینه ها حدودی اعلام می شود.

دستگاه ار تی ام اس

سوالات متداول برای درمان با دستگاه آر تی ام اس

افرادی که دارای علائم افسردگی هستند، مدت زمان زیادی است که از عواقب و نشانه‌های این بیماری رنج می‌برند. گاهی اوقات علت شکست درمان‌های معمولی در نتیجه مقاومت به داروهای ضد افسردگی است. خوشبختانه دارودرمانی تنها راه مبارزه با افسردگی نیست. تحریک مغناطیسی مغز یا TMS راه درمانی جدیدی است که به افراد کمک می‌کند با عوارض مقاومت درمانی افسردگی مبارزه کنند. TMS مخفف واژه Transcranial magnetic stimulation است. rTMS نیز به زمان اطلاق می‌شود که جلسات درمانی به صورت دوره‌ای و تکراری انجام می‌پذیرد و مخفف واژه Repetitive Transcranial magnetic stimulation است. در واقع زمانی که شما تصمیم می‌گیرید جلسات درمانی خود را به طور کامل طی کنید از واژه آر تی ام اس استفاده می‌شود.

  • این روش درمانی هیچ‌گونه دردی نداشته و در واقع زمانی که سنسورها به روی سر شخص بیمار قرار می‌گیرند او هیچ‌گونه دردی را احساس نکرده و در طول درمان همواره آرامش داشته و به‌راحتی می‌تواند با خیالی آسوده به روی صندلی بنشیند تا روند درمان طی شود.
  • جالب است بدانید که روش درمان با دستگاه آر تی ام اس هیچ‌گونه خطری نداشته و تاکنون گزارش خطا و خطری که جان بیمار را تهدید کند، از این دستگاه به ثبت نرسیده است.
  • هر روش درمانی یک عارضه و عوارض خاصی نیز دارد. جالب است بدانید که استفاده از دستگاه آر تی ام اس بدون عارضه بوده و جزء معدود روش‌های درمانی است که هیچ‌گونه عارضه‌ای به‌مانند اضافه‌وزن، خواب‌آلودگی و بی‌حالی، حالت تهوع و یا سایر موارد دیگر ندارد

روش تحریک مغناطیسی مغز rTMS در زیر مجموعه بزرگتری از درمان های تحریک مغز قرار می گیرد. در تمام این روش ها، هدف از درمان، تأثیرگذاری بر فعالیت نورون های مغز به صورت غیردارویی است. روش های دیگر عبارتند از ECT یا شوک مغزی، تحریک الکتریکی tDCS / tES مغز، تحریک عصب واگ VNS، تحریک عمقی مغز DBS. ECT به مدت 70 سال در درمان روانپزشکی مورد استفاده قرار گرفته است و اثربخشی آن ثابت شده است.

از روش آر تی ام اس درمانی برای بیشتر بیماری‌هایی که ریشه آن‌ها اعصاب و روان است استفاده می‌شود. این درمان برای ترک اعتیاد داروهای مخدر مانند ترک اعتیاد زولپیدم یا هر مخدر دیگری استفاده نمی‌شود و فقط بخشی از روند بهبود بیماران بعد از ترک اعتیاد محسوب می‌شود. میزان اثر بخش بودن مغناطیس درمانی بر روی هر بیمار متفاوت است و هنوز از اثرات طولانی مدت این روش درمانی اطلاعات زیادی در دسترس نیست. برخی از بیماری‌های عصبی که با روش RTMS قابل درمان هستند شامل موارد زیر می‌شوند:

  • اختلال دوقطبی
  • سردرد‌‌های میگرنی
  • اضطراب
  • توهم
  • افسردگی
  • اختلال وسواس
  • اختلالات اضطرابی
  • توهمات شنوایی
  • اسکیزوفرنی مقاوم به درمان دارویی
  • آسیب‌های مغزی

توجه داشته باشید که برای درمان و استفاده از این دستگاه لازم و ضروری است که به دلیل حساسیت به جریان مغناطیسی کلیه جواهرات و زیورآلات خود را خارج کرده و کارت‌های بانکی خود را در محوطه بیرون از اتاق درمان قرار دهید. مورد دیگری که در چگونگی نحوه درمان به این دستگاه باید به آن دقت شود مسئله تعداد دفعات و جلسات درمانی است که به‌واسطه پزشک متناسب با نوع بیماری، وخامت آن و سایر موارد دیگر توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب تعیین می‌شود.

برای اثربخشی بهتر درمان با دستگاه RTMS، ممکن است لازم باشد تغییراتی در شیوه زندگی خود ایجاد کنید. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شیوه زندگی سالم: تغذیه سالم، ورزش منظم و استراحت کافی می‌توانند به بهبودی شما کمک کنند.
  • مدیریت استرس: تلاش برای کاهش استرس از طریق تمرینات تنفسی، مدیتیشن، یوگا یا سایر تکنیک‌های مدیریت استرس می‌تواند به اثربخشی درمان کمک کند.
  • مداخلات روان‌شناختی: در برخی موارد، مشاوره روان‌شناختی یا روان‌درمانی می‌تواند بهبودی روانی شما را تسریع کند.
  • عادات خواب سالم: حفظ الگوی خواب سالم و ایجاد محیط خواب مناسب می‌تواند به بهبودی شما کمک کند.
  • مصرف مواد مخدر و الکل: اجتناب از مصرف مواد مخدر و الکل می‌تواند اثربخشی درمان را بهبود بخشد

استفاده از دستگاه RTMS (تحریک مغناطیسی مغزی تکراری) ممکن است باعث بروز تأثیرات جانبی کمی شود، اما در برخی از افراد ممکن است برخی از این عوارض ظاهر شوند. این عوارض عبارتند از:

  • سردرد: ممکن است در طول درمان یا بلافاصله پس از آن سردرد رخ دهد.
  • احساس درد یا احساس تحریک در محل تحریک: برخی افراد می‌توانند درد یا احساس تحریک در محل تحریک را تجربه کنند.
  • احساس خستگی: بعضی افراد ممکن است در طول درمان احساس خستگی یا کاهش انرژی کنند.
  • مشکلات خواب: در برخی از موارد، ممکن است ناهنجاری در الگوی خواب رخ دهد.
  • تحریکات پوستی: برخی افراد ممکن است در محل تحریک، تحریکات پوستی را تجربه کنند.

اگر این عوارض جانبی در هنگام درمان با دستگاه RTMS رخ دهد، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک می‌تواند به شما راهنمایی کند که چگونه می‌توانید با این عوارض مقابله کنید یا در صورت لزوم تغییراتی در برنامه درمانی ایجاد کند. در برخی موارد، عوارض جانبی می‌توانند با تغییراتی در شدت و یا مکان تحریک کاهش یابند

نظرات (2)

  1. اکبر آسنجرانی

    بسیار ممنون و سپاسگذار از دکتر احیایی عزیز که من را با این نوع درمان به زندگی امیدوار کردن و زندگی برایم شیرین شد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امتیاز شما به این صفحه

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۹۴ رای
منو
بستن

سبد خرید

بستن

بستن

دسته بندی ها

فرم جستجو

Call Now Button