اختلال در نوشتن و روشهایی برای درمان آن
اختلال نوشتن یک ناتوانی یادگیری ویژه است که اکتساب زبان نوشتاری و استفاده از زبان نوشتاری برای بیان افکار و اندیشهها را تحت تأثیر قرار میدهد.
اختلال یادگیری به معنی اختلال در یک یا چند فرآیند پایه روانشناختی است که درک و فهم یا استفاده از زبان گفتاری یا نوشتاری را در بر میگیرد. اختلال یادگیری با پیشرفت ضعیف در مهارتهای تحصیلی بر اساس سن، تحصیلات و هوش همراه است و بخش عمدهای از دانش آموزان با اختلال یادگیری، از نظر تحصیلی عقبتر از دانش آموزان هم سن خود هستند. با شناخت دانشآموزان دارای اختلال یادگیری و انجام اقدامات مناسب برای کمک به این دانشآموزان میتوان از بروز مشکلات تحصیلی متعدد پیشگیری نمود.
اختلال در دیکته یکی از بحثهای جالبی است که در زمینه اختلالهای یادگیری مطرح است و مورد توجه بسیاری از متخصصان و روان شناسان قرار گرفته است. اصطلاح اختلال دیکته برای کودکانی به کار برده میشود که با وجود هوش طبیعی، بسیار بد مینویسند. دیکته نویسی توانایی ایجاد تطابق بین اصوات و حروفی است که باید نوشته شود. تطابق و همخوانی بین واجها و نویسهها مهارتی است که در کودکان با اختلال یادگیری به خوبی رشد نمییابد اختلال در دیکته، یک اختلال عمده در نوشتن محسوب میشود مشکلات یادگیری خواندن و پیچیدگی زبان بر نوشتن دیکته اثرمستقیمی دارد.
گامهای کاربردی در نوشتن دیکته و مزایای نوشتن دیکته را چنین بیان کردهاند:«نگاه کردن و گوش کردن، دانش آموزان به دهان معلم نگاه کنند و به جملات دیکته گوش کنند. تکرار جملات، دانش آموزان، جملات را تکرار کنند تا مطمئن شوند که فهمیدهاند. تصحیح غلطها، وقتی که دانشآموزان جملات را نوشتند معلم دوباره متن دیکته را میخواند تا دانش آموزان کلمات جا افتاده و غلط را اصلاح کنند. از جمله مزایای نوشتن دیکته میتوان به بهبود توانایی دانش آموزان در تشخیص، هجی کردن، تولید و بازشناسی صداهای گفتاری، رمزگشایی صداهای کلمات و رمزگردانی صداها در نوشتن، آگاهی معلمان از غلطهای آواشناختی و دستوری دانشآموز، افزایش تسلط بر متن و درک واژگان، تحول مهارتهای زبانی و یکپارچگی آنها، بهبود حافظه کوتاه مدت و اصلاح مشکلات گفتاری اشاره کرد.