پرخاشگری والدین چه نقشی در ایجاد استرس فرزندان دارد
امروزه وجود مشکلات و سختی در زندگی های روزمره موجب شده است تا، افراد زودتر عصبانی شوند. همچنین متاسفانه امروزه آمار پرخاشگری در میان انسان ها بسیار بیشتر از دیگر زمان ها است. این پرخاشگری ها می تواند تاثیرات منفی روی اطرافیان ما بگذارد. یکی از این دغدغه ها پرخاشگری والدین و نقش آن در ایجاد استرس فرزندان است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با پرخاشگری والدین و تاثیر آن در ایجاد استرس فرزندان بیشتر آشنا کنیم.
استرس فرزندان
نحوه فرزندپروری والدین پرخاشگر و تاثیر آن بر استرس فرزندان
یکی از مشکلات فرزندان در خانواده های پرخاشگر، رفتارهای استبدادی در برخورد با فرزندان است. معمولا در این گونه خانواده ها، والدین با مشاهده کوچک ترین نافرمانی از طرف فرزندان شروع به پرخاشگری می نمایند. البته بسیاری از والدین از عواقب این رفتار مطلع نیستند. از طرفی با رفتارهای درست هنگام نافرمانی و برخوردهای اشتباه فرزندان نیز آگاهی ندارند. به همین دلیل برای دستیابی به نتایج کوتاه مدت، استفاده از روش های استبدادی و پرخاشگرانه را ترجیح می دهند. این رفتار شاید در ظاهر فرزندان را حرف گوش کن و آرام کند. اما در درون آن ها استرس و اضطراب های شدیدی را ایجاد می نماید که معمولا در دوران نوجوانی به صورت ناگهانی و شدید بروز می نماید. در بسیاری از مواقع این رفتار پرخاشگرانه انتخاب والدین برای فرزند پروری می باشد. اما در برخی مواقع نیز این رفتار از کنترل والدین خارج است. زیرا آن ها به دلیل مشکلات و اختلافات متعدد پرخاشگر شده اند.
چه ویژگی هایی در والدین پرخاشگر موجب استرس فرزندان می شود؟
پرخاشگری والدین ممکن است به نحوه های گوناگونی بروز پیدا کند. که در نهایت موجب استرس فرزندان می شود. نکته قابل توجه در رابطه با نحوه پرخاشگری والدین این است که، رفتار پرخاشگرانه به معنای خشونت های فیزیکی نیست. در بسیاری از مواقع این رفتار ممکن است بدون هیچگونه برخورد فیزیکی و خشونت آمیز انجام شود. از نمونه رفتارهای پرخاشگرانه والدین که می تواند موجب استرس فرزندان شود، می توان به تحقیر کردن، توهین نمودن، تمسخر و … اشاره نمود. البته در برخی مواقع ممکن است از برخورد های فیزیکی مانند کتک زدن نیز استفاده شود. وجود استرس فرزندان به دلیل پرخاشگری والدین ممکن است در آینده موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه و خشونت آمیز در این افراد شود. همچنین ممکن است در برقراری روابط اجتماعی این افراد اختلال ایجاد نماید. به طور کلی از نمونه رفتارهای پرخاشگرانه والدین که می تواند موجب استرس فرزندان شود، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- برخورد فیزیکی مانند کتک زدن
- فحش دادن به فرزند
- تحقیر کردن
- مسخره کردن
- توهین کردن به او در جمع
- داد زدن و یا جیغ کشیدن بر سر کودک
- ایجاد ترس در فرزند با رفتارهایی مانند حبس کردن او در حمام و …
استرس فرزندان
دلایل رفتارهای پرخاشگرانه والدین که موجب استرس فرزندان می شود؟
- مشکلات و رفتارهای غیر طبیعی فرزندان مانند بیش فعالی که می تواند کنترل نمودن آن ها را سخت کند.
- اختلافات میان والدین و یا جدایی آن ها که موجب بروز واکنش های پرخاشگرانه در آن ها می شود.
- مشکلات اقتصادی، اجتماعی و شرایط سخت امرار معاش خانواده ها
- ترجیح شخصی والدین برای نحوه فرزند پروری که می تواند ریشه در نحوه تربیت خانواده آن ها باشد.
- والدینی که خودشان به واسطه رفتار پرخاشگرانه والدین پرورش یافته و بزرگ شده اند.
به طور کلی رفتار پرخاشگرانه والدین به هر کدام از دلایل ذکر شده بروز نماید. می تواند تاثیرات مخربی بر روان و روحیه فرزندان داشته باشد. از معمول ترین آثار این رفتار می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- بروز استرس فرزندان
- کاهش شدید اعتماد به نفس و عزت نفس کودکان که می تواند موجب بروز استرس در سنین نوجوانی آن ها شود.
- بروز احساس بی ارزش بودن و همچنین حس گناه در آن ها
- زمینه رفتار پرخاشگرانه در فرزندان در سنین نوجوانی و جوانی
- نمود پیدا کردن گوشه گیری و افسردگی در آن ها
- اختلال در برقراری روابط اجتماعی و دوست یابی در دوران مدرسه که می تواند در بزرگسالی موجب ناتوانی آن ها در انجام کارهای گروهی شود.
- در برخی مواقع ممکن است این نحوه رفتار والدین موجب گرایش فرزندان به سمت دوست های ناباب و همچنین مصرف مواد مخدر شود.